Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli de călătorie în UE de la 1 februarie: Precizările Ministerului Sănătății

© AFP 2022 / ERIC LALMANDCertificat de vaccinare electronic
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Sănătății anunță că normele Comisiei Europene care limitează valabilitatea certificatului COVID au intrat în vigoare.
CHIȘINĂU, 2 feb - Sputnik. Noile norme adoptate de Comisia Europeană privind valabilitatea certificatului de vaccinare împotriva COVID au intrat în vigoare, anunță Ministerul Sănătății. Mai exact, a fost stabilită o perioadă de acceptare obligatorie de nouă luni - 270 de zile a certificatelor de vaccinare utilizate pentru călătoriile transfrontaliere în spațiul UE. Reglementarea respectivă se aplică inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene.

„În conformitate cu noile norme, certificatele de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară au o durată de acceptare de nouă luni - 270 zile. Astfel, în cazul vaccinurilor cu două doze, certificatul este valabil timp de 270 zile de la administrarea celei de a doua doze, iar în cazul vaccinurilor cu doză unică, termenul de valabilitate al certificatului e de 270 zile de la prima și unica administrare”, precizează Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

Potrivit Comisiei Europene, această perioadă de valabilitate se aliniază la orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată după cel mult șase luni de la încheierea schemei primare de vaccinare.
Astfel, pentru prelungirea valabilității certificatului digital UE privind COVID, în scopul călătoriilor, va fi necesară administrarea dozei booster. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele booster.
Trebuie precizat că această normă nu se aplică pentru utilizarea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 pe teritoriul țării noastre. Așadar, certificatul de vaccinare utilizat pe plan intern, pentru intrarea în restaurante, magazine, teatre și alte locații stabilite prin deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, poate fi folosit în continuare și nu dispune de perioada de valabilitate.
Certificatul COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova este echivalent cu cel emis în țările Uniunii Europene.
Certificat digital COVID  - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Coronavirus
Noi reguli pentru călătorii în UE: Cât timp este valabil certificatul verde
Fluxul de știri
0