Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi reguli pentru călătorii în UE: Cât timp este valabil certificatul verde

© Inquam Photos / Virgil SimonescuCertificat digital COVID
Certificat digital COVID  - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Noile norme referitoare la valabilitatea certificatului digital al UE intră în vigoare începând din 1 februarie.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Începând de astăzi, valabilitatea certificatelor digitale ale Uniunii Europene este de doar nouă luni. Această normă intră în vigoare după ce pe data de 21 decembrie a anului precedent, Comisia Europeană a adoptat noile norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID. Astfel, a fost stabilită o perioadă de acceptare obligatorie de 270 de zile a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE.

„Noile norme vor garanta că restricțiile se bazează pe cele mai bune dovezi științifice disponibile, precum și pe criterii obiective. Coordonarea continuă, un element esențial pentru funcționarea pieței unice, va oferi claritate cetățenilor UE în exercitarea dreptului la liberă circulație”, preciza Comisia Europeană în decembrie 2021.

Pentru un vaccin cu o singură doză, acest lucru înseamnă 270 de zile de la prima și singura administrare. Pentru un vaccin în două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la a doua administrare sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injecție după ce s-a recuperat de la virus.
Trebuie precizat că aceste norme se aplică doar în cazul certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriei în Uniunea Europeană. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital COVID al UE într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.
Într-un comunicat al Comisiei Europene este precizat că perioada de acceptare nu va fi codificată în certificatul propriu-zis. În schimb, vor fi adaptate aplicațiile mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. În cazul în care data vaccinării este cu mai mult de 270 de zile în urmă, aplicația mobilă utilizată pentru verificare va indica faptul că certificatul a expirat.
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Coronavirus
Important pentru toți: Cum putem verifica certificatele COVID
Fluxul de știri
0