Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Scumpirea carburanților nu mai contenește: Cât va costa mâine benzina și motorina

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTStație de alimentare cu combustibil
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon la carburanți.
CHIȘINĂU, 2 feb - Sputnik. Noile prețuri plafon pentru combustibili, valabile pentru data de 3 februarie, au fost stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, și mâine prețurile ar putea să crească.

ANRE anunță că prețul maxim de comercializare pentru benzina 95 ajunge la 23,22 de lei, după ce crește cu încă șase bani. Pentru un litru de motorină, la fel, vom achita mai mult. Prețul acestui produse petrolier crește cu cinci bani și ajunge la 20,13 bani pentru un litru.

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul este cauzată în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Totodată, săptămâna trecută ANRE a emis un comunicat de presă în care a explicat că cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 de dolari pentru un baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la sfârșitul anului trecut. Potrivit ANRE, aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.
”Agenția monitorizează permanent activitatea actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, a adăugat ANRE.
Potrivit Agenției, prețurile reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Politică
Socialiștii au contestat aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz și căldură
Fluxul de știri
0