Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu cât crește prețul la pâine: Iată ce spune un expert economic

© Sputnik / Miroslav RotariPâine
Pâine - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a estimat cu cât ar putea să se scumpească pâinea, în condițiile în care cel mai mare combinat de panificație a anunțat că prețurile vor crește, dar fără a oferi detalii.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Expertul economic Viorel Gîrbu a estimat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că pâinea ar putea să se scumpească cu peste 10 la sută. El a atras atenția că acest lucru este inevitabil, în condițiile în care prețul de producere a pâinii a început să crească încă din toamnă.
Declarația a fost făcută în contextul în care marți combinatul de panificație „Franzeluța” a anunțat că vor fi majorate prețurile la tot sortimentul de pâine, cu excepția pâinii sociale.

”4-5 % este foarte puțin. În opinia mea creșterea trebuie să fie mai mare. Ne putem aștepta la 10 % și mai mult”, a declarat expertul economic pentru Sputnik Moldova.

Viorel Gîrbu a menționat că sunt mai mulți factori care determină majorarea prețului la pâine și produsele de panificație. Mai cu seamă influențează majorarea creșterea tarifului la gazele naturale, precum și scumpirea făinii.

”Când crește prețul, se iau în vedere creșterile istorice anterioare. Pentru că prețurile nu au crescut în lunile trecute și atunci creșterea va trebui să compenseze ceea ce s-a întâmplat în perioada anterioară. Avem nu doar creșterea la gazele naturale, dar avem creșterea propriu-zisă a făinii. Aici este o tendință pe plan mondial”, a precizat Viorel Gîrbu.

În urma majorării fără precedent a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, societatea pe acțiuni „Franzeluța” a anunțat marți că este nevoită să majoreze și ea prețurile la tot sortimentul de pâine. Compania nu a precizat însă cât va constitui majorarea.
Totodată, întreprinderea a decis să majoreze volumul de producție a pâinii sociale în rețeaua de magazine specializate. Astfel, începând cu 1 februarie, volumul de pâine socială „Chișinău” va fi majorat cu 54%. Prețul final pentru consumatori nu va fi modificat la acest produs.
Administrația întreprinderii amintește că cea mai recentă ajustare de preț aplicată de „Franzeluța” S.A. la unele din produsele sale de panificație a avut loc tocmai în anul 2015.
Pâine - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Societate
A început – Franzeluța majorează prețurile, cu excepția pâinii sociale
Fluxul de știri
0