Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Politolog: Reținerea foștilor deputați – o lovitură în gol

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Corneliu Ciurea consideră că reținerea ex-deputaților este o încercare de a demonstra o luptă intransigentă cu corupția în condițiile în care justiția nu funcționează.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Reținerea celor patru foști deputați ai Partidului Democrat în dimineața zilei de 2 februarie este o acțiune politică, menită să convingă publicul că autoritățile urmează calea luptei împotriva corupției, în pofida eșecurilor evidente în această direcție. Analistul politic Corneliu Ciurea a vorbit despre aceasta într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.
Expertul este sigur că reținerea foștilor deputați, învinuiți de îmbogățire ilicită, ar putea fi calificată cu greu drept o activitate obișnuită, de rutină a organelor de drept.
"Aceasta este o acțiune politică. Ea nu poate fi numită răzbunare. Adevărata răzbunare ar trebui să fie îndreptată împotriva liderilor politici – Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor. Există o astfel de expresie: ”nu bați în cel căzut”. Iar asta seamănă foarte mult cu o încercare cam stângace de a demonstra ”sabia pedepsitoare” a justiției în acțiune, în condițiile în care justiția nu funcționează cu adevărat. Doar principalii, cei care au fost numiți autori ai corupției din Moldova, așa și nu a fost pedepsită”, afirmă Ciurea.
Politologul consideră că foștii deputați reținuți s-au retras din activitatea politică și de aceea au devenit ținte convenabile pentru demonstrarea unei activități anticorupție intense a autorităților.
"Est evident că aceasta este o lovitură în gol, asupra unor oameni care poate că au și fost cândva în centrul atenției, dar acum sunt la periferie și lipsiți de importanță. Acest lucru nu prea corelează cu declarațiile despre lupta intransigentă cu corupția”, consideră expertul.
Potrivit acestuia, chiar dacă autoritățile au încercat să distragă cu astfel de acțiuni atenția publicului de la problemele din economie și energetică, acest plan nu va funcționa.
"Da, bineînțeles că ei vor căuta să creeze evenimente informaționale în care să arate pozitiv. Dar nu cred că o problemă atât de gravă precum prețul gazului ar putea fi estompată. Poate pentru o zi sau două. Din punctul de vedere al deplasării accentului, eficiența unor astfel de măsuri este foarte redusă. Ei încearcă evident să-și promoveze linia, să demonstreze că luptă activ cu corupției, însă o luptă complexă împotriva acestui fenomen tot nu există”, a declarat Ciurea.
Заседание Парламента  25.02.2016  - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Politică
Ultima oră! Patru foști deputați ai Parlamentului au fost reținuți - cine sunt aceștia
Amintim că foștii deputați Vladimir Vitiuc, Artur Resetnicov, Violeta Ivanov și Anatolie Zagorodnîi au fost reținuți de procurori.
Se precizează că aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore.
Anterior, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au descins în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, sunt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.
Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 de mii de lei, iar în alte cazuri această diferența atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.
Fluxul de știri
0