Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

OMS menţionează un alt pericol legat de pandemie

© AFP 2024 / FABRICE COFFRINITedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Oamenii poartă prea mult echipament medical de protecție și trebuie să devină consumatori conștienți, a avertizat marţi Organizația Mondială a Sănătății.
BUCUREŞTI, 2 feb – Sputnik, Doina Crainic. Cantitatea uriașă de deșeuri medicale acumulate în timpul pandemiei pe tot globul a devenit un pericol pentru sănătate și pentru mediu, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Miliarde de măști, mănuși și costume de protecție pentru corp au creat aproximativ 87.000 de tone de deșeuri medicale în perioada în care omenirea s-a luptat cu Covid-19, între martie 2020 și noiembrie 2021, arată OMS într-un raport, citat de RT. De asemenea, seringile, acele și cutiile de siguranță de la unităţile de vaccinare au adăugat alte 143 de tone de deşeuri, conform agenției.
Aproximativ 30% din unitățile de asistență medicală din întreaga lume, în special cele din țările mai sărace, au fost prost echipate pentru a gestiona deșeurile existente, înainte de apariția coronavirusului. Iar pandemia a creat mai multă presiune asupra acestor unităţi, mai precizează OMS.
Agenția a subliniat „necesitatea urgentă” de a îmbunătăți sistemele de gestionare a deșeurilor medicale, adăugând că atât guvernele, cât și populaţiile trebuie să intervină pentru atingerea acestui obiectiv.
Trebuie stimulate investiţii în dezvoltarea tehnologiilor de „tratare a deșeurilor fără ardere” pentru a proteja mediul, a subliniat OMS.
De asemenea, organizaţia îndeamnă producătorii să folosească ambalaje și transporturi „ecologice” pentru produse medicale, precum și echipamente reutilizabile și materiale reciclabile sau biodegradabile.
„Aflăm că oamenii poartă în exces EIP (echipamente de protecție personală). În ceea ce privește volumul, este o cantitate enormă”, a declarat dr. Margaret Montgomery, ofițer tehnic al Unității de apă, salubritate, igienă și sănătate a OMS, citată de AP.
Publicul trebuie să „devină un consumator mai conștient” pentru a ajuta la rezolvarea problemei referitoare la deșeurile medicale, a subliniat Montgomery.
Certificatul verde - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Coronavirus
Georgia renunță la certificatele COVID: Sunt inutile
Fluxul de știri
0