Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La indicațiile cui au fost reținuți cei cinci foști deputați – Ce spune Sandu

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Maia Sandu a fost întrebată de jurnaliști cum răspunde acuzațiilor că cei cinci foști deputați au fost reținuți la indicațiile nemijlocite ale șefului statului.
CHIȘINĂU, 2 feb - Sputnik. În cadrul declarațiilor de presă făcute în urma întrevederii președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, șeful statului a fost întrebată de către presă cum comentează declarațiile fostului deputat Artur Reșetnicov că reținerea celor cinci s-a făcut la indicațiile ei.
Maia Sandu a răspuns că ea nu a dat indicații Justiției să-i rețină pe cei cinci dar îi încurajează pe oamenii legii să-și facă bine treaba, fără abuzuri, cu respectarea buchii legii.
“Eu nu am dat și nu dau indicații pentru Justiție. Ceea ce fac eu este să sprijin reformele, inclusiv să contribui la obținerea sprijinului pentru ca noi să putem să facem ordine în Justiție așa încât să avem siguranța cu toții ca lucrurile care sunt făcute acolo sunt conform legii. În același timp, cunoaștem cu toții despre actele de corupție care s-au înfăptuit în trecut și pentru aceste acte de corupție trebuie să se răspundă. Chemarea mea către justiție este să respecte buchea legii, să-și facă treaba bine, fără abuzuri, dar să-și facă treaba pentru că asta așteaptă cetățenii, ca cei care au comis abuzuri și ilegalități să fie sancționați”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că în această dimineață au mai fost reținuți pentru 72 de ore, cinci foști deputați. Este vorba de Vladimir Vitiuc, Artur Resetnicov, Violeta Ivanov și Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu.
Se întâmplă după ce procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au descins în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, sunt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 de mii de lei, iar în alte cazuri această diferența atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Epopeea traseismului politic

Precizăm că cei cinci foști deputați reținuți astăzi s-au numărat printre cei 14 care în 2015 au părăsit Partidul Comuniștilor din Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, fracțiunea a rămas cu doar 7 deputați atunci, deși a intrat în Parlament cu 21 de legislatori. Cei 14 au anunțat atunci că creează o platformă social-democrată menită să soluționeze criza politică în care se află țara noastră. De facto, aceasta susținea inițiativele guvernării reprezentate de Partidul Democrat.
Iar în 2020, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Sergiu Sîrbu au aderat deja la fracțiunea Partidului „ȘOR”.
Заседание Парламента - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Societate
Ultimă oră! Și fostul deputat Sergiu Sîrbu a fost reținut pentru 72 de ore
Fluxul de știri
0