Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru: Guvernul să intervină pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor

Fost ministru: Guvernul să intervină pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor
Abonare
Criza energetică aduce după ea și alte majorări de prețuri. Este vorba despre costul produselor alimentare. Întreprinderea de stat ”Franzeluța” deja a anunțat că va scumpi toate tipurile de pâine, cu excepția celei sociale.
Fostul deputat și fostul ministru Alexandru Oleinic spune că valul de scumpiri abia începe. De aceea, sunt necesare o serie de măsuri urgente. Mai ales, în contextul în care, de la 15 februarie vom avea un nou tarif la energia electrică, iar prețul la șir de produse va crește. De aceea, Guvernul trebuie să intervină cel puțin cazul produselor de primă necesitate, să asigure securitatea alimentară a cetățenilor.

”Gazul nu este singura problemă importantă. Ce facem cu alte 50 la sută dintre persoanele care nu utilizează gazul, producători de panificație, produse lactate ș.a. Lanțul de creșteri care ne așteaptă ar trebui să fie analizat serios de Executiv. Guvernul trebuie să intervină, trebuie de subvenționat producătorii care fabrică produse de primă necesitate: pâine, produse lactate ș.a.”, declară Oleinic.

Fostul ministru mai spune că în ultima perioadă criza pandemică a marcat toate domeniile: ”Desigur că avem și criza energetică, criza carburanților, cam multe s-au adunat, iar responsabilitatea care îi revine guvernării este una foarte mare”.
Premierul Natalia Gavrilița a declarat că scumpirea pâinii era inevitabilă, pentru că cel mai mare combinat de panificație activează deja de mai mult timp în pierdere. Totodată, ea a menționat că Executivul a depus eforturi pentru amânarea acestor creșteri la pâine din luna noiembrie.
Oficialul a atras atenția însă că prețul pâinii sociale rămâne neschimbat, iar volumul acesteia va crește considerabil.
În urma majorării fără precedent a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, societatea pe acțiuni „Franzeluța” a anunțat marți că este nevoită să majoreze și ea prețurile la tot sortimentul de pâine. Compania nu a precizat însă cât va constitui majorarea.
Fluxul de știri
0