Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Persecuții politice în Moldova – Poliția și CNA versus administrația raionului Orhei

© Sputnik / Мирослав РотарьНЦБК CNA
НЦБК CNA - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ia amploare scandalul provocat de decizia Comisiei teritoriale pentru Sănătate Publică din Orhei privind desfășurarea lecțiilor în școli cu prezență fizică. Președintele raionului, Dinu Țurcanu spune că Poliția și CNA recurg la intimidări.
CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Dinu Țurcanu afirmă că Guvernarea PAS folosește poliția și CNA pentru a-i intimida pe membrii Comisiei teritoriale pentru sănătate publică din Orhei. Aceștia caută să-i sancționeze personal pe toți cei care au votat în favoarea deciziei care le-a permis elevilor din acest raion să participe la ore cu prezența fizică, iar agenților economici – să activeze fără restricții, în pofida faptului că la nivel central s-a cerut impunerea unor măsuri dure, inclusiv închiderea școlilor.
Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat, într-un live pe Facebook, că a primit mai multe solicitări din partea CNA și a IGP prin care i se cere expres să prezinte detalii cu privire ședința Comisiei Teritoriale pentru Sănătate Publică din acest raion.
„Am aici câteva adresări către Consiliul Raional, în speță, către președintele raionului, și îmi cer niște acte pe care prin esență eu nu le posed. Comisia teritorială pentru Sănătate Publică este cea în drept să ofere această informație. Mai mult decât atât, cer informația în cinci zile, iar noi cunoaștem că avem, conform legii, un termen de 15 zile. Nu înțeleg de ce atâta grabă și nu înțeleg de ce atâta energie cheltuiesc cei de la poliție și CNA”, a spus Dinu Țurcanu.
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Coronavirus
Consiliul raional Orhei cere demisia Guvernului: Ce i-a nemulțumit

Dinu Țurcanu: ofițerii CNA și reprezentanții Poliției execută ordine ilegale venite de sus

Președintele raionului Orhei s-a arătat convins că atât ofițerii CNA, cât și reprezentanții Poliției nu fac altceva decât să execute niște ordine ilegale venite de sus.
„Ei sunt rău intenționați, pentru noi asta este clar, și aici rea intenția vine din partea guvernării. Înțelegem că guvernarea este cea care supune presiunii aceste două instituții. Nu întâmplător totul s-a produs după ce reprezentanții guvernării, inclusiv prim-ministrul, ne-au amenințat public de pe toate canalele de televiziune”, a menționat șeful administrației raionale.
El a mai atras atenția că intenția anchetatorilor de a-i sancționa pe membrii comisiei teritoriale pentru votul exprimat contravine flagrant prevederilor constituționale.
„În Republica Moldova încă nimeni nu a anulat prevederea constituțională care spune că votul imperativ este nul. Or, tocmai asta ni se cere astăzi de la Chișinău – să votăm într-un anumit fel. Vreau să vă atrag atenția că decizia comisiei raionale din Orhei nu contrazice decizia comisiei naționale, ci vine să o completeze, și a fost luată prin votul membrilor acestei comisii. Repet: în Republica Moldova, votul imperativ este nul și nimeni nu poate obliga pe cineva, care are această competență, să voteze într-un fel anume”, a adăugat Dinu Țurcanu.

Un chiolhan în funcționăresc în plină pandemie

În context, Dinu Țurcanu a atras atenția că regulile antipandemice sunt încălcate tocmai de către cei care acuză autoritățile din Orhei pentru modul în care luptă cu pandemia.
„Între timp, am aflat de pe o sursă de informare în masă că angajați ai CNA, judecători și alți exponenți ai instituțiilor de drept s-au delectat la o petrecere cu aproximativ 400 de participanți, sfidând tocmai normele pe care ei zic că le-am fi încălcat noi, aici, la Orhei”, a mai spus Dinu Țurcanu.
În context el a precizat că autoritățile locale monitorizează cu situația pandemică din raionul Orhei, în special din școlile din acest raion, unde orele se desfășoară cu prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice.
“Vreau să vă asigur că noi monitorizăm foarte atent situația pandemică. În 47 de instituții școlare pe care le avem, în 32 dintre ele, în continuare, nu se atestă niciun caz de îmbolnăvire. Această statistică ne încurajează și ne confirmă că am luat decizia corectă”, a conchis președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.
Первое сентября, русский лицей им. Пушкина в Новых Аненах - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Societate
Orheiul rămâne ferm pe poziții: Școlile și localurile rămân deschise
Fluxul de știri
0