Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Consiliul raional Orhei cere demisia Guvernului: Ce i-a nemulțumit

© Sputnik / Mihai CarausGuvern
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Consiliul raional Orhei a aprobat o declarație prin care cere demisia Guvernului.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Consiliul raional Orhei a cerut astăzi demisia Guvernului. Între timp, mai multe persoane au protestat în fața Consiliului cerând ca lecțiile să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor.
Totul a început după ce Comisia Teritorială de Sănătate Publică Orhei a decis să sfideze deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică prin care începând cu 24 ianuarie instituțiile de învățământ de pe întreg teritoriul Republicii Moldova a trecut la învățământul la distanță.
CTSP a luat propriile decizii, iar una din ele ține de organizarea procesului de învățământ cu prezența fizică.
Ulterior, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că va aplica legea și că va solicita instituțiilor abilitate să verifice legalitatea deciziilor Comisiei Teritoriale.
Chiar și așa, autoritățile de la Orhei nu s-au conformat și au decis că școlile din raion vor rămâne deschise și doar în cazul în care vor apărea cazuri de infectare cu COVID-19 vor lua decizii suplimentare.
Prima zi de scoala  - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Școlile și întreprinderile HoReCa din Orhei rămân deschise
La protestul de astăzi sau adunat câteva sute de persoane și scandau lozinci politice ca „Demisia!”, „Jos Maia Sandu!”, „Alegeri anticipate!”. În fața oamenilor a ieșit deputatul Șor, Marina Tauber, care a acuzat guvernarea de „ocupație” și „uzurpare”. L️a protest și-a făcut apariția, deși online, și liderul partidului Șor, Ilan Șor.
Amintim, Poliția a anunțat că a început investigațiile privind legalitatea acestor decizii luate de către Comisia Teritorială de Sănătate Publică a raionului Orhei.

„Chiar dacă IGP a venit cu un apel către autoritățile publice locale de a-și aduce în concordanță Hotărârile teritoriale cu cele ale comisiei naționale, la data de 21 ianuarie administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei a emis o Hotărâre prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie”, a precizat Poliția.

Luni, 24 ianuarie, oamenii legii au constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei, doar două activează în regim online. Potrivit Poliției, acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor și a profesorilor. În context, Poliția a solicitat Comisiei Teritoriale de Sănătate Publică a raionul Orhei să se întrunească din nou și să revizuiască decizia.
A doua zi, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis ca școlile să rămână deschise, iar excepție vor face doar instituțiile de învățământ în care 30% din clase se vor afla în carantină.
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Coronavirus
Guvernul: Deciziile anunțate de Comisia de Sănătate Publică Orhei sunt nule
Fluxul de știri
0