Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ne așteaptă scumpiri? ANRE va aproba astăzi noile tarife la gaz, lumină și încălzire

© Sputnik / Mihai CarausКвитанций на фоне газовой плиты
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Am putea să ne pomenim astăzi cu noi scumpiri. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să se întrunească în ședință pentru a aproba noile tarife la gaz, lumină și energia termică.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Membrii ANRE vor decide astăzi care vor fi tarifele noi la gaz, energia electrică și încălzire. Aceștia urmează să se întrunească în ședință la ora 15:00. Pe ordinea de zi sunt nouă proiecte care urmează să fie examinate și aprobate.
Printre ele se numără aprobarea tarifelor la gazele naturale livrate de „Moldovagaz”, aprobarea tarifului pentru căldura livrată de „Termoelectrica” și „CET-Nord”, dar și aprobarea tarifului la încălzirea și apa caldă livrată de „Apă-Canal Chișinău”.
Mai jos puteți vedea întreaga ordine de zi a ședinței ANRE:
1.
Privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public;
2.
Aprobarea prețului la energia electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica”;
3.
Aprobarea prețului la energia electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord”;
4.
Aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. „Termogaz-Bălți”;
5.
Aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. ,,Comgaz-Plus”;
6.
Aprobarea tarifului la energia termică și la apa de adaos livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”;
7.
Aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat”;
8.
Aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. „Servicii Comunale Glodeni”;
9.
Proiectul prețului pentru energia electrică furnizată de către furnizorul central (Energocom).
Totodată, ANRE urmează să aprobe prețul pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom” în valoare de 2,29 lei/kWh. Asta, ulterior, va genera scumpiri și la energia electrică furnizată consumatorilor casnici de către distribuitorii din țară.
Reamintim că distribuitorul de energie electrică Premier Energy, care deservește centrul și sudul țării, a solicitat ANRE-ului o creștere a tarifului la energie electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei pe kWh la 2,79 lei/kWh, începând cu 1 februarie 2022.
Totodată, a solicitat anterior scumpiri și furnizorul de energie electrică pentru raioanele de nord ale Moldovei, FEE Nord, care a mers la ANRE cu o cerere prin care a solicitat majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,08 lei la 3,06 lei pe kWh.
Expert: Ce se va întâmpla cu prețul la energia electrică - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Podcasturi
Expert: Ce se va întâmpla cu prețul la energia electrică
Amintim că în data de 21 ianuarie, compania Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022 de la 9 227 la 13 418 lei pentru o mie de metri cubi.
Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă s-a propus să fie ridicat de la 10 196 la 14 437 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 8 586 la 12 827 de lei, de presiune înaltă de la 8 268 la 12 509 de lei pentru o mie de metri cubi. Totodată, în cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7 771 la 11 987 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 8 059 la 12 296 de lei în punctele de ieșire.
Potrivit companiei, principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
aragaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Societate
Gavrilița anunță dacă va crește tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici
Totuși, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaze naturale consumați de consumatorii casnici nu se va schimba. Acesta va rămâne neschimbat în lunile februarie și martie, în pofida aprobării noilor tarife de ANRE.
„Vom merge în continuare pe mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi vor costa 7,9 lei, până la 150 de metri cubi compensați”, a declarat Gavrilița.
Precizăm că a fost majorată și valoarea compensațiilor oferite de stat pentru încălzirea centralizată. Guvernul va achita 80% din majorarea tarifului față de 67%, așa cum era până acum, iar compensația va fi achitată pentru cel mult 1,5 gigacalorii consumate lunar. Până acum s-a achitat cel mult pentru o gigacalorie.
Respectiv, în urma deciziei, suma compensațiilor oferite de Guvern celor care sunt conectați la încălzirea centralizată va crește de la 450 de lei pe lună la 815 lei.
calorifer, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Societate
Decis: Compensațiile pentru încălzire vor fi majorate
Fluxul de știri
0