Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Compensațiile pentru încălzire vor fi majorate

© Pixabay / Etadlycalorifer, imagine simbol
calorifer, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cei care sunt conectați la încălzirea centralizată vor beneficia de compensații mai mari pentru facturile la agentul termic. O decizie în acest sens a fost luată de către deputați.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Deputații au susținut proiectul cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, dar și proiectul privind compensarea diferenței de preț în urma majorării tarifelor la energia termică.
Astfel, Guvernul va achita 80% din majorarea tarifului față de 67%, așa cum era până acum, iar compensația va fi achitată pentru cel mult 1,5 gigacalorii consumate lunar. Până acum s-a achitat cel mult pentru o gigacalorie.
Respectiv, în urma deciziei, suma compensațiilor oferite de Guvern celor care sunt conectați la încălzirea centralizată va crește de la 450 de lei pe lună la 815 lei.
„Majorarea valorii compensării diferenței de preț/tarif în urma majorării tarifelor pentru consumul energiei termice consumatorilor casnici pentru sezonul rece a anului (ianuarie 2022 – martie 2022) de la 67% la 80 % din cuantumul diferenței dintre tariful din luna de facturare și tariful din luna octombrie 2021 pentru 1,5 gigacalorii consumate de consumatorul casnic”, se menționează în proiect.
Proiectul de lege votat prevede și modificări ai condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. Astfel, până pe 31 martie, la acordarea dreptului de ajutor pentru perioada rece a anului nu se vor lua în considerare bunurile mobile și imobile pe care le are în proprietate sau în folosință familia.
Totodată, în cazul în care, anul trecut, a expirat dreptul la ajutor pentru perioada rece, acesta va fi prelungit automat până pe 31 martie a anului curent. Astfel, autorii proiectului vor să extindă lista persoanelor eligibile pentru a beneficia de acest ajutor pe perioada rece a anului.
Este de menționat faptul că proiectul a fost votat în prima lectură și tot astăzi urmează a fi susținut și în cea de-a doua lectură.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Economie
Ceban confirmă: Va cere majorarea tarifului la gaz pentru consumatorii finali
Amintim că pe 17 ianuarie, președintele Republicii Moldova i-a solicitat Guvernului să majoreze compensațiile pentru consumul energiei termice și gazelor naturale. Asta după ce în data de 10 ianuarie Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0