Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus de Externe a fost întrebat dacă va fi război: Ce a răspuns Serghei Lavrov

© Photo : МИД РФ / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Serghei Lavrov oferă astăzi un interviu în direct la patru posturi de radio în care vorbește despre răspunsul SUA la garanțiile de securitate propuse de Rusia.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Ministrul rus de Externe a fost întrebat în direct dacă este posibilă declanșarea unui război, în condițiile răspunsului oferit de SUA Federației Ruse la garanțiile de securitate propuse anterior.
„Dacă asta depinde de Rusia, război nu va fi, dar să ignori interesele noastre noi tot nu admitem. Americanii au examinat mai bine de o lună propunerile noastre și am primit abia alaltăieri un răspuns. Sunt puncte raționale pe subiecte secundare, dar important este să clarificăm punctele conceptuale legate de securitatea în lume”, a spus Serghei Lavrov.
SUA și NATO au transmis miercuri răspunsurile la propunerile cu privire la garanțiile de securitate. Mai devreme, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cazul în care SUA vor solicita nedivulgarea răspunsului la propunerile rusești, Moscova va respecta această condiție. Totodată, ministrul a adăugat că esența reacției Washingtonului, desigur, ar merita să fie cunoscută de opinia publică din Rusia și din alte țări.
La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice. De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.
Potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, documentul reflectă îngrijorările SUA cu privire la acțiunile Rusiei în sfera securității și propunerile în acele domenii, unde statele ar putea identifica puncte de tangență. Potrivit lui, în răspunsul oferit există “multe aspecte pozitive”, SUA sunt gata să avanseze în sfere unde poate exista o cooperare cu Rusia, sunt gata să discute despre securitatea colectivă, însă nu vor renunța la principiul “porților deschise” a NATO.
Fluxul de știri
0