Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu a spus în ce chestiune Moscova și Chișinăul ar fi mai aproape de un compromis

© Photo : Facebook / Maia SanduMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Maia Sandu a numit care este problema din relațiile Republicii Moldova și Federației Ruse care ar fi cea mai aproape de o posibilă rezolvare.
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Maia Sandu a fost întrebată din nou când ar putea să aibă loc o întrevedere dintre președintele Republicii Moldova și cel al Federației Ruse.
Răspunzând la această întrebare pa un post de televiziune, ea a spus că această ar putea avea loc atunci cânt părțile vor ajunge la un consens “pe un subiect sau două”, dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă.
“Așa cum am spus și noi, și cum a spus și partea rusă, o asemenea vizită are rost doar atunci când noi avem suficient progres pe un subiect sau două. Dar deocamdată avem doar intenții bune, dar nu avem progres”, a spus Sandu.
Виды Москвы - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Moldova și Rusia
Moscova, cu un îndemn pentru Maia Sandu
În același context, șeful statului a menționat că cea mai aproape de o posibilă soluție ar fi problema lichidării munițiilor de la Cobasna.
“Eu sper că există o șansă mai mare pentru a începe să lucrăm pe lichidarea munițiilor de la Cobasna. Cel puțin, am văzut o anumită deschidere aici, dar, bineînțeles, sunt foarte importante detaliile: cine, cum face acest lucru. Și pe celelalte probleme”.
Todată Sandu a spus că s-au întreprins pași în vederea reactivării comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, dar lucrurile au fost complicate de contextul politic regional și internațional.
“Mă rog, avem un proiect de document pentru această comisie interguvernamentală. Guvernul nostru a transmis la Moscova un proiect de document. Era planificată o ședință. Acum, în contextul internațional și regional foarte complicat, e foarte greu să faci prognoze”, a menționat Sandu.
Ea respins afirmația moderatorului că “deocamdată Chișinăul nu este pregătit să aibă o discuție bună, corectă și pragmatică cu Vladimir Putin”.
“Trebuie să se avanseze la nivel tehnic, depinde de ambele părți. Noi suntem deschiși, noi știm care sunt interesele noastre naționale, noi insistăm pe aceste interese”, a spus ea.
Întrebată fiind dacă partea rusă vrea ca să aibă loc întâlnirea lui Vladimir Putin cu Maia Sandu, ea a spus că “ambele părți cred că o întâlnire își are rost atunci când avem progres măcar pe câteva chestiuni”.
În final ea a precizat că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a rezolva problemele cetățenilor Republicii Moldova.
“Eu sunt pregătită să merg și să am întâlniri cu toți cei cu care pot să rezolve probleme pentru cetățenii Republicii Moldova și atunci când există o oportunitate de a rezolva aceste probleme – o să merg. Da, noi avem problema acordului de asigurări sociale, pentru că avem mulți oameni care au lucrat în Federația Rusă și mai lucrează și care vor să-și primească pensia aici acasă. Noi avem problema exporturilor, noi avem problemele despre care am vorbit a trupelor și a munițiilor din Transnistria”, a conchis Maia Sandu.
Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Moldova și Rusia
Deputat, cu un răspuns către NATO la cererea de a evacua trupele din Moldova
Fluxul de știri
0