Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Moscova, cu un îndemn pentru Maia Sandu

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaВиды Москвы
Виды Москвы - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Ministerul de Externe al Federației Ruse a îndemnat-o pe Maia Sandu să se concentreze pe soluționarea problemele din relațiile bilaterale ale celor două țări. Diplomația rusă a comentat afirmațiile Maiei Sandu privind evenimentele de la Nistru de acum 30 de ani.
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Federația Rusă cheamă conducerea Republicii Moldova să se contreze pe soluționarea problemelor din relațiile bilaterale și să dea o dinamică pozitivă procesului de reglementare transnistreană. Acest lucru l-a afirmat adjunctul șefului Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Alexei Zaițev, joi, la un briefing de presă.
În calitatea sa de reprezentant al diplomației ruse el a comentat afirmațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind rolul Federației Ruse în conflictul transnistrean.
“Ne-a atras atenția acest interviu al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Aprecierile care au fost date Rusiei în conflictul transnistrean, iar eu înțeleg că Rusia este garant și mediator în procesul de reglementare transnistreană, nu rezistă la nicio critică”, a declarat Zaițev.
Este cunoscut tuturor, a remarcat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, “trupele ruse nu s-au îndreptat acolo (regiunea transnistreană – n.n.) Armata a 14 se afla în regiune încă din timpul Uniunii Sovietice și a fost acea forță care a oprit vărsarea de sânge în masă”.
În prezent, a menționat Zaițev, trupele rusești de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malurile Nistrului. Potrivit lui, “în acest context nu s-a cuveni să se afirme că cheia soluționării problemei transnistrene este retragerea trupelor rusești din regiune”.
“O îndemnăm pe doamna Sandu și pe alți parteneri moldoveni să renunțe la excursiile în istorie care sunt departe de realitate și să se concentreze pe soluționarea problemelor actuale ale relațiilor moldo-ruse, inclusiv pe problemele artificial create de către Chișinău, și să dea o dinamică pozitivă procesului de reglementare”, a declarat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a Federației Ruse.
Partea rusă, a menționat Zaițev, la rândul ei, este gata pentru o colaborare constructivă, pragmatică cu Moldova, cu poporul de care este strâns legat de o istorie comună bogată și relații strânse istorico-culturale.
Într-un interviu pentru Pro TV, președintele Maia Sandu a declarat că “războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova. Forțele care și-au dorit ca noi să nu devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces”.
La solicitarea moderatorului de a preciza că are în vedere atunci când a spus “anumite forțe”, Maia Sandu a răspuns: “Este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova”.
Transnistria, populația căreia este formată în proporție de 60% din ucraineni și ruși, au obținut ieșirea din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS, având temerea că, aflată pe valul naționalismului, țara se va uni cu România.
În anul 1992, după încercarea autorităților din Moldova de a soluționa cu forța conflictul, Transnistria a devenit de fapt un teritoriu ieșit de sub controlul Chișinăului.
Trupele ruse de menținere a păcii au fost scoase în zona acțiunilor militare în data de 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.
Deveselu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Rusia
Federaţia Rusă ar putea inspecta baza de la Deveselu din România
Fluxul de știri
0