Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Deputat, cu un răspuns către NATO la cererea de a evacua trupele din Moldova

© Sputnik / Нина Зотина / Accesați arhiva multimediaАртем Туров
Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Nici NATO, nici Occidentului unit nu le pasă de soarta cetățenilor Moldovei, precum și de cea a cetățenilor Georgiei și Ucrainei, a spus Artem Turov.
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Ei vor să facă din Moldova încă un punct de tensiune pentru a face presiuni asupra Federației Ruse, a declarat pentru Sputnik Moldova vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri CSI a Dumei de Stat, Artem Turov.
“Din păcate, cunoștințele oficialilor NATO și ale unui număr de țări europene materie de istorie și relații internaționale nu rezistă nici unei critici. Dacă domnul Stoltenberg ar ști pe baza a ce documente au fost aduse în Moldova forțele de menținere a păcii rusești și pe baza a ce ele se află până acum în această regiune, cred că nu ar fi întrebări”, a spus Turov.
Deputatul a spus că aceasta este din start o întrebare provocatoare, iar respectiva opiniei publice că prezența unităților militare rusești în Transnistria ar fi “ilegală” – este indusă special.
“Pe parcursul unei perioade îndelungate se desfășoară “un război hibrid”, iar principala direcție este aici dezinformarea și noi vedem asta practic în toate direcțiile posibile”, a spus Turov.
El a spus că Moldova este pusă în același rând cu Georgia și Ucraina ca să fie menținute focarele de tensiune pe perimetru granițelor Federației Ruse.
"Din păcate, noi vedem că există o mare probabilitate că NATO și unele țări ale Occidentului doresc să facă și din Moldova un astfel de focar de tensiune", a declarat deputatul Dumei de Stat.
“Nici NATO, nici Occidentului unit nu le pasă de cetățenii Georgiei și Ucrainei, dar nici de cetățenii Moldovei. Aceste țări, care ne sunt frățești, sunt folosite într-un scenariu calculat pentru a descuraja și a crea tensiuni în jurul Rusiei. Noi vedem aici un plan bine definit pe care NATO îl aplică pe parcursul ultimilor ani”, a declarat Turov.
De asemenea el a comentat declarațiile unor funcționari înalți din Moldova care au anunțat necesitatea “de a scoate forțele armate ruse din Moldova”. Deputatul a amintit că forțele de menținere a păcii sunt formate din Grupul Operativ de Trupe Ruse, în baza căruia este efectuată instruirea, rotația și schimbul contingentului care participă în operațiunea e menținere a păcii.
“Din păcate noi vedem că declarațiile partidului majoritar sunt suficient de dure, care pot destabiliza situația”, a menționat Turov.
Deputatul Dumei de Stat a menționat că în Transnistria se află depozitele de la Cobasna, care sunt unele dintre cele mai mari depozite de armament din Europa de Est, care trebuie păzite, inclusiv din cauza situației deloc simple din Ucraina.
“Noi auzim declarații: să scoatem trupele de menținere a păcii, să scoatem asta, să scoatem cealaltă. Dar ce se va întâmpla mâine dacă vor pleca trupele de menținere a păcii, s-au gândit la asta autorii acestor declarații. Pentru că înțeleg perfect: atâta timp cât reglementarea pașnică nu s-a încheiat, grupul unit de forțe de menținere a păcii, din care fac parte și militarii transnistrenii, și militarii moldoveni, observatorii, inclusiv din Ucraina, își vor îndeplini misiunea”, a mai spus el.
Potrivit deputatului Dumei de Stat, astfel de declarații sunt destinate mai mult partenerilor europeni și la anumiți alegători din interiorul Republicii Moldova, care au viziuni suficient de radicale.
Fluxul de știri
0