Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kozak, după summitul de la Paris: Exercițiile NATO la frontiera rusă sunt inadmisibile

© Sputnik / Miroslav RotariDmitri Kozak
Dmitri Kozak - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Kozak: consilierii liderilor țărilor din cadrul ”formatului Normandia” ai făcut o inventariere a acordurilor de la Minsk.
CHIȘINĂU, 27 ian Sputnik. Exercițiile țărilor NATO din apropierea granițelor Rusiei sunt inadmisibile, ele nu au legătură cu securitatea Ucrainei, a spus Dmitri Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse.
"Acest lucru este inadmisibil. Se desfășoară manevre ample ale forțelor armate ale țărilor în apropierea granițelor noastre, chiar la granițele noastre, care nu au nicio legătură cu Ucraina, cu securitatea Ucrainei. Nici asta nu putem trece cu vederea”, le-a spus el reporterilor după întâlnirea consilierilor liderilor statelor ”formauluit Normandia” la Paris.
Dmitri Kozak a declarat că, în timpul întâlnirii de la Paris, părțile au făcut o inventariere a problemelor legate de acordurile de la Minsk privind reglementarea în estul Ucrainei și au convenit că armistițiul în Donbas trebuie respectat necondiționat, transmite RIA Novosti.
„Am convenit că, indiferent de discrepanțele de abordare în privința acordurilor de la Minsk, care există între Ucraina, reprezentanții anumitor raioane din regiunile Donețk și Lugansk, armistițiul trebuie respectat necondiționat, iar acordul care a fost semnat la 22 iulie 2020 trebuie să fie realizat ”și ca buchie, și ca spirit”, a spus el în urma negocierilor consilierilor celor patru lideri ai ”formatului Normandia”.
Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Rusia
Kozak: Germania și autoritățile franceze nu renunță la acordurile de la Minsk
Kozak și-a exprimat speranța că rezultatele acestui acord se vor materializa peste două săptămâni în decizii concrete.
„Ne vom apropia pozițiile pentru a veni cu o poziție comună, cu niște recomandări în procesul de negocieri de la Minsk, pentru ca Ucraina, Donbasul, OSCE să aibă niște recomandări concrete privind soluționarea conflictului”, a spus reprezentantul Rusiei.
Șeful adjunct al administrației prezidențiale a adăugat că părțile au decis să organizeze consultări interstatale suplimentare pentru a se întâlni peste două săptămâni în Germania și a încerca să găsească soluții la toate acele probleme care nu au fost rezolvate pe parcursul a șapte ani.
Miercuri, la Palatul Elysee din Paris a avut loc summitul consilierilor liderilor celor patru state din cadrul ”Formatului Normandia” (Franța, Germania, Rusia, Ucraina). Discuțiile, care au început în jurul orei 12:00 (14:00 ora Moscovei), au durat aproape opt ore și jumătate.
Delegația rusă a fost reprezentată la negocieri de Dmitri Kozak, cea franceză - de consilierul diplomatic al șefului statului Emmanuel Bonn, cea germană - de cătgr consilierul pentru politică externă al cancelarului Jens Pletner, iar cea ucraineană - de șeful biroului președintelui Andrei Ermak.
Așa-numitul „format Normandia” al negocierilor privind Ucraina există din iunie 2014, informează RIA Novosti. Atunci, în cadrul sărbătoririi a 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, liderii Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței au discutat pentru prima dată reglementarea conflictului din Donbass. Summitul anterior a avut loc la Paris pe 9 decembrie 2019. În ultima perioadă, părțile au discutat la diverse niveluri perspectivele interacțiunii în acest format.
Annalena Burbock - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Internațional
Ministrul german de Externe a cerut să nu fie confundat teritoriul NATO cu Ucraina
Fluxul de știri
0