Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ultima oră: Școlile și întreprinderile HoReCa din Orhei rămân deschise

© Inquam Photos / OCTAV GANEAPrima zi de scoala
Prima zi de scoala  - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Autoritățile locale din raionul Orhei au anunțat repetat că școlile din teritoriul administrativ nu se închid.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Școlile și întreprinderile din Orhei rămân deschise. Despre aceasta a anunțat președintele raionului, Dinu Țurcanu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia deciziile au fost luate ținând cont de doleanțele oamenilor, dar și de situația reală în raion în contextul pandemic. Țurcanu a mai spus că decizia autorităților centrale de a închide toate școlile și de a impune aceleași restricții anti-pandemice la nivelul întregii țări este disproporționată și nu se raportează la realitățile din teren.
„Decizia noastră a stârnit mult interes. Noi am extras din doleanțele locuitorilor raionului Orhei două întrebări după ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Prima – de ce școlile în care nu se atestă nici un caz de Covid trebuie să treacă în regim online. A doua – în partea de protecție socială, care lipsește din decizia CNESP”, a spus Dinu Țurcanu.
Președintele raionului a informat că în momentul de față, din cele 48 de școli din raionul Orhei, în 37 dintre ele nu se înregistrează niciun caz de îmbolnăvire. Prin urmare, potrivit lui, decizia de a închide toate instituțiile de învățământ este nejustificată, iar autoritățile raionale vor monitoriza atent situația epidemiologică. Țurcanu a menționat că în cazul în care se va depista vreun caz de îmbolnăvire, clasa respectivă va intra în carantină. Dacă se înregistrează astfel de cazuri în 40 la sută din clase, școala respectivă va trece în regim online, pentru o perioadă de 14 zile.
Președintele raionului a mai precizat că Guvernul actual nu comunică cu factorii de decizie la nivel local. Potrivit lui, ultima întâlnire a președinților de raioane și municipii cu Guvernul a avut loc în mandatul prim-ministrului Ion Chicu.
„Comunicarea între autoritatea centrală și autoritățile locale este zero astăzi. Înțeleg că emoțiile televizate pe care le vedem astăzi din partea conducătorilor Guvernului, a ministerelor sunt cumva nejustificate. Ultima ședință pe care a avut-o Guvernul Republicii Moldova cu președinții de raioane a fost în mandatul domnului Chicu. După aceea, nu am fost convocați nici măcar online, pentru a ne coordona acțiunile”, a spus Dinu Țurcanu.
Dinu Țurcanu a mai informat că întreprinderile din domeniul HoReCa din raionul Orhei își vor continua nestingherit activitatea pentru a putea face față crizei economice cu care se confruntă. Potrivit lui, businessul este extrem de slăbit și are nevoie de susținere din partea statului.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Coronavirus
Nemerenco a comentat decizia Comisiei Sănătate Publică Orhei de a ține școlile deschise
Fluxul de știri
0