Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 aproape că s-a triplat: Ce spun specialiștii

© Inquam Photos / Virgil SimonescuSpital, secția COVID
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
În prezent, în Moldova sunt peste 38 de mii de cazuri active de COVID-19, iar săptămâna trecută, numărul cazurilor noi a crescut de 2,5 ori, comparativ cu săptămâna anterioară.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a venit cu precizări în ceea ce privești situația epidemică din țară. Astfel, potrivit lui Nicolae Jelamschi, în prezent, în Moldova sunt 38 135 de cazuri active de COVID-19. Totodată, 221 de persoane sunt acum în stare gravă în spitalele din țară.
Conform datelor oficiale, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 423 855. Este de menționat faptul că săptămâna trecută, numărul de cazuri noi de COVID-19 a început să crească considerabil, comparativ cu perioada de acum două săptămâni.
Specialiștii explică acest lucru prin faptul că varianta „omicron”, care a fost depistată la începutul lunii ianuarie în Moldova, este mult mai contagioasă, iar virusul se răspândește cu repeziciune. Mai mult, șeful de la ANSP explică că acest val se datorează în mare parte și faptului că de sărbători, moldovenii nu prea au ținut cont de măsurile de protecție.
În prezent, țara se află în Cod roșu și se atestă 548 de cazuri la o sută de mii de persoane. Cea mai gravă situație rămâne a fi în Capitală. Directorul ANSP a precizat în cadrul conferinței că săptămâna trecută s-au înregistrat 251 de cazuri de import. Cele mai multe fiind din țările vecine: Ucraina și România.
În context, Nicolae Jelamschi a fost întrebat dacă în situația creată la nivel național este necesară prelungirea termenului de studii la distanță. Directorul ANSP a precizat că aceste decizii se iau exclusiv de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, dar a menționat că în cazul în care tot mai mulți copii se îmbolnăvesc este necesar ca aceștia să fie protejați.
Centrul de Medicină Legală - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Coronavirus
ANSP: O treime din cei infectați cu noul coronavirus au varianta Omicron
„Copiii trebuie să fie protejați, să nu fie complicații, să poată primi tratamentul cuvenit, spitalele să aibă locurile necesare pentru a acorda asistență medicală. (...) Nu este necesar să se îmbolnăvească toții copiii, ca să fie trecuți la învățământul online”, a precizat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi.
Amintim că miercuri, 26 ianuarie, în țara noastră au fost confirmate 6 199 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, ceea ce este un antirecord național. Totodată, astăzi s-a anunțat despre rezultatele unei noi secvențieri a tulpinei „omicron”. Astfel, din 16 probe, 13 s-au dovedit a fi pozitive.
Șeful de la ANSP a mai anunțat astăzi despre depistarea primului caz de „flurona”, îmbolnăvirea simultană cu COVID-19 și gripă. Noua variantă a coronavirusului a fost depistată la un copil de doar cinci ani.
Centrul de Medicină Legală - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: A fost depistat primul caz de ”flurona” în Moldova
Fluxul de știri
0