Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Monstrul inflaționist: De ce creșterea prețurilor în SUA amenință întreaga lume

© Sputnik / Алексей АгарышевMinisterul de finanțe al SUA
Ministerul de finanțe al SUA - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Inflația din Statele Unite bate toate recordurile – așa ceva nu s-a mai întâmplat de 40 de ani.
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Acest lucru este rezultatul injecțiilor anticriză de lichidități în economie. Pentru mașina americană de tipărit bani va trebui să plătească întreaga lume, însă președintele Joe Biden nu vrea să vorbească despre asta cu reporterii, scrie Irina Badmaeva într-un material pentru RIA Novosti.

La maximum

Șapte procente în expresie anuală – este indicatorul lunii decembrie. Acest lucru a fost discutat luni la Casa Albă. Biden s-a întâlnit cu consilieri economici. A fost transmisiune televizată.
Când jurnaliștii erau scoși din sală, reporterul Fox News Peter Doucey i-a strigat președintelui: „Credeți că în preajma alegerilor intermediare (în Congres la sfârșitul anului – n.red.) inflația a devenit deja o mare problemă politică?”
© REUTERS / LEAH MILLISPreședintel Biden în timpul dicuțiilor cu privire la inflație
Президент США Джо Байден во время обсуждения инфляции в США
 - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Președintel Biden în timpul dicuțiilor cu privire la inflație
Se pare că lui Biden nu i-a prea plăcut întrebarea. "Asta este o mare valoare. Mai multă inflație. Ce fiu de cățea tâmpit", a răspuns el cu sarcasm. Probabil, credea că microfonul este închis.
O oră mai târziu, președintele i-a telefonat jurnalistului pentru a-și cere scuze, a comunicat Fox News. Adică, „nimic personal”.
Relația dintre Peter Doucey și Biden sunt destul de complicate. Reporterului îi place să pună întrebări ”incomode”. Șeful statului îl numește „ușuratic”.
Președintele nu-i prea are la inimă nici pe alți jurnaliști.
Însă în timp ce Biden se ceartă cu presa, inflația se accelerează. Autoritățile au cea mai directă atribuție la asta. În 2020, Rezerva Federală a SUA a tipărit trilioane de dolari. I-au distribuit businessului, gospodăriilor.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Internațional
Biden: Inflația este un activ important! Mai multă inflație!
„Fiecare american a primit bani pentru a cumpăra bunuri și servicii, creând astfel o cerere suplimentară pentru producție”, explică Ecaterina Novikova, conferențiar la Catedra Teorie Economică a Universității Ruse de Economie ”Plehanov”.
Cea mai mare parte a fondurilor anticriză a fost absorbită de piața financiară. Treptat, aceste trilioane pătrund în economia reală crescând inflația.
"Poziția dolarului în structura rezervelor valutare globale (mai bine de 59%) și a comerțului internațional (87% din tranzacții) îi dă mână liberă Washingtonului. Statele Unite pot crește în mod activ masa monetară pentru a stimula economia". spune Evgheni Lașkov, directorul general al companiei de investiții ABC LLC.
În timp de un an și jumătate, indicii americani au crescut în medie cu o treime.

Au uitat să se gândească la consecințe

În toiul pandemiei, injecțiile masive de lichidități au fost inevitabile. "La consecințe nu s-a gândit nimeni. Între timp, economia americană este locomotiva pieței globale. Orice schimbări care au loc peste ocean afectează imediat și alte țări. În aspect negativ, evident", spune financiarul Andrei Plotnikov.
Scumpirile nu aduc nimic bun nici pentru americani, nici pentru ceilalți. Discutabilă ”valoare”.
”SUA au dat drumul monstrului inflaționist”, a adăugat interlocutorul RIA Novosti.
A tipărit în mod activ bani și Banca Centrală Europeană. "În Marea Britanie inflația este de peste cinci. Aproape tot atâta în Germania, Franța. Acestea sunt maximele pentru zece ani", spune Fiodor Sidorov, investitor privat, fondatorul ”Școlii de Investiții Practice”.
Prețurile de vânzare ale producătorilor din unele țări doar în decembrie au săltat cu 25%.
"Aceasta înseamnă că inflația globală nu va încetini. Vor avea de suferit și țările în curs de dezvoltare, inclusiv Rusia. Cu cât sunt mai scumpe mărfurile de import, componentele, materia primă, cu atât mai mari sunt prețurile pe piața internă", continuă expertul.
Situația este agravată de faptul că până acum nu a fost încă restabilită producția. Iar cererea este în creștere – de menționat că peste tot.
© AFP 2022 / SPENCER PLATTTrader la bursa newyorkeză
Трейдер на Нью Йоркской фондовой бирже - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Trader la bursa newyorkeză
Acest cerc vicios poate fi rupt doar prin creșterea ratelor de către băncile centrale. Rezerva Federală (Fed) este deja pregătită pentru asta. Și, posibil, va face primul pas în martie. Vor fi cel puțin patru astfel de runde în total. Dar analiștii prevăd o încetinire a inflației abia către sfârșitul anului. Nu există niciun instrument care să dea rezultate aici și acum.
Și sigur, vor exista consecințe: scurgerea de capital de pe piețele emergente, devalorizarea monedelor naționale și stagnarea economiilor.
Politica antiinflaționistă a Fed va duce la o scădere a cererii globale pentru materii prime. Acest lucru este dezavantajos pentru țările în curs de dezvoltare orientate spre export, de exemplu pentru Rusia.
Totuși, nu trebuie contat pe o înăsprire bruscă a politicii monetare. Casa Albă nu este interesată de acest lucru, consideră Evgheni Lașkov. Se apropie alegerile pentru Congres și democrații nu ar vrea să piardă voturi. Iar ratingul lui Biden este și așa la doar 40% - doar predecesorul său Donald Trump a avut mai puțin (38).
Potrivit datelor Morning Consult/Politico, dintre alegătorii democrați, 78% îl susțin pe președintele în funcție. Necondiționat - doar unul din trei. Numai în decembrie, Biden a pierdut 15 puncte. Iar printre alegătorii republicani el nu este aprobat de absoluta majoritatea.
Donald Trump - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Internațional
Trump spune când va reveni la Casa Albă
Fluxul de știri
0