Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste un miliard de lei vor fi investiți în drumuri în 2022

© Sputnik / Mihai CarausКишиневские ямы на дорогах
Кишиневские ямы на дорогах - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022 a fost aprobat.
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Mai multe poduri și podețe din țară urmează să fie reparate în 2022, iar pentru lucrările de reparație, în Legea bugetului de stat pentru Fondul rutier sunt prevăzute surse financiare în valoare de 1 miliard 485 de milioane 348,4 mii de lei.
Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022 a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 26 ianuarie.

Din acești bani, 696 de milioane 475,4 mii de lei se preconizează a fi utilizate pentru lucrări de întreținere a drumurilor publice naționale. Este vorba de lucrări pentru întreținerea de rutină, care include lucrări precum plombarea gropilor, profilarea părții carosabile cu adaos de material, întreținerea terasamentului și sistemelor de evacuare a apelor, salubrizarea zonei drumului. La fel, urmează a fi întreținute periodic și drumurile pietruite.

Pentru realizarea lucrărilor de întreținere și reparație a lucrărilor de artă cum ar fi poduri, podețe, ziduri de sprijin etc. sunt disponibili 25 de mii de lei.
Totodată, în proiectul Programului se preconizează finanțarea lucrărilor de reparație capitală a drumurilor și construcțiilor inginerești, în sumă de 538 173 de mii de lei, din care vor fi reparate capital sectoare de drumuri naționale cu o lungime totală de 61,63 km, precum și șase poduri.
Укладка асфальта - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2020
Societate
Amânare la nesfârșit: De ce nu se încheie reparația drumului Chișinău-Ungheni
Un alt capitol de repartizare a mijloacelor Fondului rutier prezintă executarea lucrărilor de proiectare, evaluare a drumurilor și procurare a terenurilor, în cazul extinderii drumurilor naționale, pentru care este necesară suma de 60 de mii de lei.
Pentru procurarea utilajului și echipamentului necesar pentru implementarea standardelor actuale la testarea materialelor din domeniul drumurilor și a sistemelor de evidență a traficului se prevede alocarea sumei de 7 700 de lei. Prezenta hotărâre intră în vigoarea la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
După prezentarea de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a proiectului, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că nu este deacord cu repartizarea banilor din Fondul Rutier, întrucât în acest proiect nu este inclus niciun kilometru de drum care ar urma să fie reparat în 2022 din resursele acestui fond.
În replică, Andrei Spînu a precizat că în Găgăuzia vin investiții pentru întreținerea drumurilor din diverse alte proiecte, care sunt cu mult mai mari față de alte localități. Bașcanul s-a abținut de la votul acestui proiect.
lucrări de reparare a drumurilor - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Societate
În ce localități din Moldova vor fi reparate drumurilor principale
Fluxul de știri
0