Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PCRM și PSRM cer Procuraturii să verifice acțiunile lui Spînu privind asigurarea cu gaze

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Abonare
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a organizat o conferință de presă în care a anunțat că sesizează Procuratura Generală în privința acțiunilor vicepremierului Andrei Spînu.
CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Comuniștii și Socialiștii susțin că pentru situația dificilă în care s-a pomenit țara în domeniul energetic este de vină vicepremierul Andrei Spînu.

„Am decis să ne adresăm la Procuratura Generală pentru a investiga dacă vicepremierul Andrei Spînu și-a îndeplinit sau nu atribuțiile de serviciu. Noi toți am urmărit problema gazului. Domnul Spînu a ignorat atribuțiile de serviciu. Spînu nu a organizat negocierile corespunzător din partea Moldovei. Acțiunile lui Spînu nu au fost îndreptate spre soluționarea problemelor”, a spus deputatul comunist Oleg Reidman.

În context, deputatul a atras atenția că inițial problema asigurării țării cu gaze a fost pasată Moldovagaz, iar Guvernul nu a dorit să se implice în negocieri de la bun îneput.
„De multe ori a spus că asta nu e problema Guvernului ci a doi agenți economici. În rezultat, noi am obținut condiții de asigurare cu gaze care puteau fi mult mai avantajoase. (...) Propunem Procuraturii să verifice dacă Spînu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu”, a mai spus Oleg Reidman.
Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor mai vor ca Procuratura Generală să cerceteze care au fost atribuțiile ministrului Spînu în timpul negocierilor cu Gazprom.

”În ședința de plen de săptămâna trecută premierul a spus clar că la momentul semnării contractului de 5 ani ministrul Spînu nu a avut împuternicirile depline pentru semnarea și prelungirea unui asemenea contract. A confirmat că partea ce ține de calcul și ce ține de formulă a fost propusă de partea moldovenească, inclusiv de ministrul Spînu”, a declarat deputatul PSRM Petru Burduja.

Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Societate
Spînu: Moldova nu are alternativă la importul de gaze de la Gazprom

Criza gazelor naturale

Amintim că, în data de 20 ianuarie, Parlamentul s-a întrunit în ședință extraordinară și a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce premierul Natalia Gavrilița a declarat că pe 18 ianuarie compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În după-amiaza de 20 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că a fost achitat integral avansul pentru luna ianuarie către concernul rus.
Anterior, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Societate
Ultima oră! Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic
Fluxul de știri
0