Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră! Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Parlamentul întrunit astăzi în ședință extraordinară a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere dificultatea efectuării plăților către Moldovagaz către Gazprom și riscul sistării livrării gazelor.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Majoritatea parlamentară a susținut cu 58 de voturi instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Deputații fracțiunii BECS și ȘOR nu au susținut instituirea stării de urgență.

”Instituirea stării de urgență este absolut necesară pentru a ajuta toți oamenii acestei țări să treacă de această iarnă cu bine și cu locuințele încălzite. Inclusiv și pentru dumneavoastră stimați depuțați să avem gaze în această perioadă”, a precizat Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

Se întâmplă după ce ieri premierul Natalia Gavrilița a declarat că marți compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Prim-ministrul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu. Ulterior, la ședința de ieri a Guvernului, Cabinetul de miniștri a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.
aragaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Ce presupune starea de urgență în sectorul energetic: Iată ce spune legea

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Moldovagaz posibilitatea să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Cum vede premierul eficientizarea energetică: „Prin aplicarea bunului simț”
Fluxul de știri
0