Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu: Moldova nu are alternativă la importul de gaze de la Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut că Republica Moldova nu are alternative de import al gazelor naturale din Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Vicepremierul Andrei Spinu a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că Gazprom rămâne singurul furnizor de gaze care poate satisface nevoile de combustibil albastru ale Republicii Moldova.
„Haideți să fim sinceri, eu aud tot felul de speculații de ce nu luăm gaz din România, de ce nu luăm din Ucraina și eu am o întrebare pentru astfel de speculații: Credeți că stă România cu un milion sau cu 100 de milioane de metri cubi de gaze la hotar?”, a menționat Spînu.
Fiind întrebat de ce, în opinia sa, Gazprom a refuzat să acorde o amânare la plata avansului pentru luna ianuarie la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, viceprim-ministrul a subliniat că relațiile cu concernul rus sunt exclusiv comerciale.
„Haideți totuși să fim corecți. Nu-mi aduc aminte ca cineva să fi spus că noi am încheiat un contract cu un partener în care avem toată încrederea, nu-mi aduc aminte. Că am semnat un contract cu o formulă bună pentru această perioadă, asta este adevărat”, a precizat vicepremierul.
Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Podcasturi
Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom

Criza gazelor naturale

Amintim că, în data de 20 ianuarie, Parlamentul s-a întrunit în ședință extraordinară și a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce premierul Natalia Gavrilița a declarat că marți, 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În după-amiaza de 20 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că a fost achitat integral avansul pentru luna ianuarie către concernul rus.
Anterior, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
stație electrică - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Societate
FEE Nord solicită ANRE-ului majorarea tarifului pentru energia electrică
Fluxul de știri
0