Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce se va întâmpla cu economia Moldovei sub guvernarea PAS – expert

© Sputnik / Mihai CarausGuvernul
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Abonare
Expertul economic a apreciat starea economiei naționale a țării și a sectorului agricol și s-a declarat sceptic în privința faptului că actualul guvern va putea face schimbări semnificative.
CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Întregul val de probleme economice care domină astăzi în Republica Moldova și cărora trebuie să le facă față guvernul instalat de Partidul ”Acțiune și Solidaritate” nu a apărut sub guvernarea PAS, ci pe parcursul anilor din urmă, astfel că nu ar trebui pusă întreaga vină pentru respectivele probleme pe această formațiune politică. Chestiunea a fost abordată de expertul economic Viorel Gîrbu în studioul radio Sputnik Moldova.
„Aceasta se referă și la sectorul agrar. Înainte de venirea PAS la putere, conducerea țării nu a avut o viziune clară, un plan de acțiune în acest domeniu, metode de dezvoltare a lui. Acest lucru poate fi înțeles analizând structura exporturilor Republicii Moldova. Principalele categorii ale exporturilor moldovenești rămân cerealele, fructele și legumele”, a spus sursa.
Potrivit expertului economic, astfel de categorii de export nu duc la creșterea profiturilor de export, Moldova de fapt trimite pentru realizare în străinătate doar materie primă.
”Dacă comparăm raportul exporturilor și importurilor, rezultă că volumul producției agricole realizate în străinătate este mai mare, însă mijloacele bănești pe care le primim din acestea sunt mai mici. În același timp, livrările de import destinate dezvoltării sectorului agricol sunt mai mici, însă mult mai scumpe”, a explicat Gîrbu.
Specialistul este sigur că o situație atât de neobișnuită privind livrările export-import nu prea are cum să confirme statutul Moldovei de țară agricolă dezvoltată. Totuși, după cum afirmă Girbu, Moldova are potențial pentru a dezvolta economia în ansamblu și sectorul agrar în particular.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Societate
Expert: De ce PAS a adus din nou la criză situația aprovizionării cu gaze
"Eu nu cred că actualul guvern va schimba semnificativ ceva în acest sector și va soluționa problemele sistemice uriașe care au apărut anterior. Guvernul PAS este foarte slab, el nu are o viziune privind soluționarea problemelor economice, este puțin probabil ca acești funcționari vor avea curajul să schimbe starea de lucruri în economia națională”, a subliniat expertul.
Gîrbu a concluzionat: este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive cu privire la capacitățile ulterioare ale guvernului PAS de a soluționa problemele sistemice ale economiei țării, totuși, pornind de la modul în care acționează actualul Cabinet, cu greu am putea afirma că schimbările pozitive vor deveni realitate.
Expert economic: Creșterea prețurilor la produse alimentare și servicii - inevitabilă - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Podcasturi
Expert economic: Creșterea prețurilor la produse alimentare și servicii - inevitabilă
Fluxul de știri
0