Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce PAS a adus din nou la criză situația aprovizionării cu gaze

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Pentru a doua oară în ultimele luni, în țară s-a declanșat o situație de criză în sectorul energetic, legată de plata pentru furnizarea gazelor naturale. Expertul economic Sergiu Ungureanu a explicat care sunt motivele.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a cerut să fie instituită stare de urgență în țară, pentru a ajuta Moldovagaz să plătească Gazprom pentru combustibilul albastru consumat.
Mecanismul propus de Guvern pentru a sprijini compania Moldovagaz constă în amânarea plății TVA și plata anticipată a compensațiilor la facturi pentru perioada ianuarie-februarie.
De ce autoritățile deja nu pentru prima dată aduc situația privind aprovizionarea cu gaze la un punct critic? Răspuns la această întrebare a fost oferit de expertul în energetică Sergiu Ungureanu în emisie la Radio Sputnik Moldova.
"În primul rând, acest lucru s-a întâmplat pentru că rezolvarea multor probleme care ar fi trebuit rezolvate în această perioadă de criză de către guvernul țării a fost amânată. Cabinetul de miniștri nu se grăbește să rezolve alte probleme care dăunează dezvoltării economiei naționale", a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, dacă oficialii moldoveni ar fi luat mai în serios nevoia de a plăti gazul consumat și ar fi găsit la timp fonduri din rezerve, ar fi putut fi evitată o nouă criză.
"Aici, vina este a părţii moldoveneşti, care nu a reuşit să acumuleze sumele necesare pentru efectuarea plăților către Gazprom. Acest lucru poate duce la stoparea furnizării gazului către republică", a adăugat Ungureanu.
El a atras atenția că astfel de situații s-ar putea repeta constant.
„Întrucât Moldovagaz nu poate strânge fondurile necesare, iar guvernul nu ajută într-o astfel de situație, vom avea o astfel de problemă în data de 20 a fiecărei luni următoare”, a spus expertul.
În octombrie 2021, în Moldova a mai fost introdusă stare de urgență din cauza crizei din sectorul energetic. Aceasta a fost în vigoare 30 de zile, din 22 octombrie până pe 20 noiembrie.
Fluxul de știri
0