Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert economic: Creșterea prețurilor la produse alimentare și servicii - inevitabilă

Expert economic: Creșterea prețurilor la produse alimentare și servicii - inevitabilă
Abonare
După scumpirea energiei electrice putem să ne așteptăm la un nou val de creștere a prețurilor la produse alimentare și servicii? Iată ce prognoze oferă experții economici.
Criza gazelor naturale a marcat Republica Moldova în anul 2021. Creșterea prețurilor de import a determinat şi majorarea tarifelor pentru consumatori. Și prețul la energia electrică a cunoscut o creștere spectaculoasă.
Experții economici consideră că aceste scumpiri în lanț vor influența cu certitudine și prețul la produsele alimentare și alte servicii.
"Vom avea scumpiri. Pe lângă faptul că consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru gazele naturale și energia electrică, aceștia vor trebui să achite mai mult și pentru produsele alimentare. Ulterior, inevitabil se vor majora tarifele pentru alte servicii", a precizat pentru Sputnik Moldova expertul economic Sergiu Ungureanu.
Și agenții economici vor fi afectați considerabil de aceste scumpiri. Colacul de salvare ar fi un suport din partea statului, consideră expertul.
"Guvernul trebuie să răspundă acestor noi provocări, deoarece este o povară grea pentru întreaga populație. În alte state sunt susținuți agenții economici – întreprinderile mici și mijlocii. În Moldova, din păcate nu sunt deocamdată asemenea practici", a subliniat Sergiu Ungureanu.
De menționat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.
Astfel, Guvernul analizează opțiuni suplimentare de susținere a populației, iar în următoarele zile va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale.
Fluxul de știri
0