Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Săptămâna Memoriei Holocaustului: Programul activităților

© Sputnik / Mihai CarausMitingul-recviem dedicat Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului
Mitingul-recviem dedicat Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Mai multe acțiuni vor fi organizate în Săptămâna Memoriei Holocaustului.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. În perioada 24 – 30 ianuarie se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului. Astfel, vor fi organizate acțiuni care vin să sensibilizeze tinerii privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.
Acțiunile sunt dedicate zilei de 27 ianuarie când este consemnată Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.
În context, Ministerul Educației și Cercetării informează că în instituțiile de învățământ și de cercetare, biblioteci, muzee, centrele de tineret din localitățile din țară vor fi organizate o serie de evenimente de comemorare a victimelor acestei tragedii a umanității.
„Pe parcursul Săptămânii Memoriei Holocaustului vor fi inaugurate panouri informative, vor avea loc mese rotunde, ateliere de discuții și conferințe, vor fi organizate vizite virtuale în muzeele Holocaustului, prezentări de carte, vizionări de filme documentare și artistice, concursuri de eseuri, recitaluri de poezii, expoziții de desene, postere, colaje, reviste radiofonice etc”, este precizat în informarea de presă a Ministerului.
Totodată, pe 27 ianuarie, se va ține un minut de reculegere în cadrul primei lecții, chiar dacă este în format online.
Soarta comunității evreiești din Orhei: Ce s-a întâmplat acum opt decenii   - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2020
Video
Soarta comunității evreiești din Orhei: Ce s-a întâmplat acum opt decenii
De luni, 24 ianuarie, pe site-ul Agenției Relații Interetnice este inaugurată expoziția online de fotografii „Rabinii Europei în Holocaust”. Materialele reflectă istoriile a 12 lideri religioși și spirituali ai comunităților evreiești din Republica Moldova, România, Lituania, Polonia, Ucraina și alte țări, care sunt și astăzi un exemplu de curaj, moralitate, înalte valori spirituale universale.
Pe 27 ianuarie, la ora 13:00, sub patronatul prim-ministrului Republicii Moldova va avea loc mitingul-requiem de comemorare a victimelor Holocaustului cu depuneri de flori la Monumentul Victimelor Fascismului din strada Calea Orheiului 36, din Chișinău.
În aceeași zi, la ora 09:00, la cimitirul evreiesc din orașul Bender va fi inaugurat Memorialul victimelor Holocaustului.
Evenimentele dedicate Săptămânii Memoriei Holocaustului sunt organizate de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască și Comunitatea Romilor din Republica Moldova.
EVGHENII BRIK ȘI IOSIF BELOUS, DESPRE ORORILE HOLOCAUSTULUI ÎN BASARABIA - Sputnik Moldova, 1920, 29.01.2020
Video
Mărturii cutremurătoare: Ce s-a întâmplat cu evreii trimiși în lagărele din Transnistria
Fluxul de știri
0