Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Departamentul de Stat le-a permis diplomaților americani să părăsească Ucraina

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDepartamentul de Stat
Departamentul de Stat - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Departamentul de Stat a dispus ca diplomații americani să părăsească la dorință Ucraina.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Departamentul de Stat le-a permis diplomaților americani să părăsească dacă doresc Ucraina și le-a recomandat cetățenilor americani să ia în considerare posibilitatea plecării din această țară, este menționat într-o declarație a instituției.
„La 23 ianuarie 2022, Departamentul de Stat a autorizat plecarea, la dorință, a personalului neesențial și a celui local angajat de SUA și a dispus ca membrii respectivi ai familiilor să părăsească ambasada de la Kiev”, este menționat în comunicat.
Departamentul de Stat și-a explicat recomandarea printr-un așa-zis „pericol al unor acțiuni militare din partea Rusiei”, care ar putea să înceapă, chipurile, „în orice moment”. În același timp, Washingtonul a asigurat că ambasada va continua să lucreze în regim normal.
Cetățenilor americani aflați în Ucraina li s-a recomandat să ia în considerare plecarea deja acum. Dup cum a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat la un briefing, în cazul izbucnirii bruște a conflictului, „guvernul SUA nu va putea evacua cetățenii americani”. Bazându-se pe aceste informații, americanii din Ucraina „trebuie să-și planifice acțiunile în modul respectiv, inclusiv folosind oportunitățile comerciale pentru a părăsi țara”.
De asemenea, Departamentul de Stat le-a recomandat americanilor să nu viziteze Rusia din cauza „tensiunilor care se mențin” de-a lungul graniței ruso-ucrainene, a situației privind COVID-19 și a posibilităților limitate ale ambasadei de a le acorda ajutor cetățenilor SUA.
MAE rus - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
MAE rus: SUA și NATO au lansat o campanie „toxică” împotriva Moscovei
Anterior, CNN a transmis, cu referire la surse, că Ambasada SUA la Kiev a rugat Departamentului de Stat să le permită tuturor reprezentanților personalului neesențial și familiilor acestora să plece. Ulterior, unul dintre jurnaliștii FoxNews a scris pe Twitter că departamentul a ordonat ca evacuarea să înceapă luni, 24 ianuarie. Însă atunci Departamentul de Stat nu a confirmat această informație.
Duminică, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că țările occidentale pregătesc câteva provocări majore în contextul situației din jurul Ucrainei, Moscova nu exclude că acestea ar putea fi informaționale sau militare.
Rusia a respins în mod repetat acuzațiile cu privire la „acțiunile agresive”, subliniind că nu amenință pe nimeni și nu are de gând să atace pe nimeni. Tensiunile din regiune sunt alimentate de Statele Unite și alte țări ale Alianței Nord-Atlantice, care au sporit numărul exercițiilor în Marea Neagră. După cum a menționat mai anterior ministrul de externe Serghei Lavrov, NATO sporește livrările de arme către Ucraina, unde a crescut numărul instructorilor occidentali. În opinia diplomatului, acest lucru ar putea provoca autoritățile ucrainene „la aventuri militare”, ceea ce reprezintă o amenințare directă la adresa securității Rusiei. Kievul și-a îndreptat spre Donbas jumătate din întregul personal al Forțelor Armate ale Ucrainei, a menționat instituția. Moscova este de părere că Occidentul încearcă să creeze o grupare de trupe la granițele rusești.
Drapelul Germaniei - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Rusia
Șeful Marinei germane: este “o inepţie” ideea că Rusia vrea să invadeze Ucraina
Fluxul de știri
0