Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum va susține Guvernul angajatorii și salariații în timpul pandemiei

© Sputnik / Mihai CarausGuvern
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Guvernul a anunțat că va oferi suport financiar pentru angajatori și salariați în perioada pandemiei COVID-19. În acest fel, statul vrea să atenueze impactul economic în perioada crizei pandemice.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Guvernul a amintit că toamna trecută a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii, care prevede mai multe măsuri de sprijin a salariaților în perioada pandemiei de COVID-19:
Astfel, salariații care se vaccinează împotriva COVID-19 pot solicita două zile libere, plătite, pentru fiecare doză de vaccin administrată.

”Pentru a beneficia de compensații, angajatul trebuie să adreseze o cerere angajatorului care, la rândul său, va completa o cerere automatizată pe declaratie-electronica.fisc.md. Costul integral ale zilelor libere, inclusiv asigurările sociale, este transferat angajatorului de către Serviciul Fiscal de Stat, până la plafonul de 558 lei pe zi, echivalent cu un salariu de 9900 lei brut pentru 22 de zile lucrătoare”, este precizat în comunicatul de presă a Guvernului.

Totodată sunt susținuți și angajați care au un copil până la 12 ani sau unul cu dizabilități, care învață online. Unul din părinți poate beneficia, cu acordul angajatorului, de zile libere plătite, pentru a sta acasă cu copilul.
Angajatorul trebuie să completeze lunar o cerere automatizată, iar Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va transfera angajaților indemnizația pentru zilele libere, egală cu 50% din salariul de bază până la plafonul de 150 lei pe zi, echivalentul a 4050 lei pe lună.
De asemenea, în caz de reducere a activității economice din cauza restricțiilor impuse, angajatorul poate dispune șomaj tehnic pentru salariați. CNAS va transferă angajaților indemnizația pentru șomajul tehnic, egală cu 50% din salariul de bază până la plafonul de 150 lei/zi sau 4.050 lei lună. În ambele cazuri, angajatorul poate suplini indemnizația din surse proprii.
Cort IGSU - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Coronavirus
În Chișinău oamenii vor putea fi testați la COVID-19 în corturi
Un alt mecanism de sprijin ține de regimul de activitate redusă. Acesta poate fi solicitat de angajator, cu acordul salariaților. Regimul este instituit prin validare de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Ulterior, angajatorul distribuie timpul de lucru în rândul salariaților vizați și, lunar, solicită ajutorul pentru funcționarii săi, prin depunerea cererii automatizate.
Suportul financiar pentru salariații în regim de activitate redusă este transferat de către ANOFM angajatorilor, care constituie 50% din valoarea timpului nelucrat. Timpul lucrat este plătit de angajator. Conform Codului Muncii, regimul dat poate fi aplicat pentru minim 25% din salariați, iar durata timpului de muncă poate fi redusă cu cel mult 50%.
Prima zi de scoala  - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Școlile și întreprinderile HoReCa din Orhei rămân deschise
Fluxul de știri
0