Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sandu a venit cu un mesaj către cetățeni, în contextul crizei sanitare și celei energetice

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
În această perioadă, țara noastră se confruntă cu două crize: cea sanitară și cea energetică. În acest context, președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățeni.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova s-a adresat cetățenilor, în contextul stării de urgență în sectorul energetic și al crizei sanitare. Maia Sandu a vorbit într-un discurs despre ambele crize care s-au năpustit peste Moldova și a îndemnat oamenii să fie solidari.
Totodată, șefa statului i-a rugat pe oameni să se vaccineze împotriva noului coronavirus și să se izoleze dacă prezentă semne de boală, pentru a opri răspândirea COVID-19.
În contextul crizei energetice, Sandu a precizat că autoritățile muncesc pentru a soluționa problema iscată.
„Noi nu putem renunța la actualul import de energie și nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. În aceste condiții, guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte. Totuși, guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară și a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce ieri, premierul Natalia Gavrilița a declarat că marți compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
În după-amiaza de joi, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că a fost achitat integral avansul pentru luna ianuarie către concernul rus.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Economie
Ceban confirmă: Va cere majorarea tarifului la gaz pentru consumatorii finali
Totodată, astăzi s-a întrunit și Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică pentru a institui noi măsuri de protecție în privința răspândirii COVID-19. Astfel, a fost interzisă organizarea și desfășurarea evenimentelor private precum nunți, cumătrii, zile de naștere și altele.
Totodată, de luni, elevii revin la orele online pentru o perioadă de două săptămâni, iar accesul în centre comerciale și magazinele nealimentare va fi posibil doar în baza certificatului COVID. Totodată, localurile nu vor activa în intervalul orelor 22:00 -07:00.
restricții, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Coronavirus
Restricții dure în Moldova: Ultima hotărâre a Comisiei Sănătate Publică - text integral
Fluxul de știri
0