Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Restricții dure în Moldova: Ultima hotărâre a Comisiei Sănătate Publică - text integral

© Sputnik / Mihai Carausrestricții, imagine simbol
restricții, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit noi restricții anti-COVID.
CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Comisia Națională de Sănătate Publică s-a întrunit în ședință și a stabilit noi restricții. Aceasta a adoptat o nouă Hotărâre pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și a prezenței tulpinii omicron pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, din 22 ianuarie elevii vor trece la învățământul online, evenimentele private vor fi interzise, majoritatea angajaților vor lucra la distanță sau în ture diferite, se restricționează accesul în spațiile publice și certificatul COVID-19 devine obligatoriu în anumite locații. Iată textul integral al hotărârii Comisiei.

Hotărârea nr. 2 din 20 ianuarie 2022 a CNESP

1.
Pe perioada 22 ianuarie - 20 februarie 2022, la nivel naţional, se suspendă aplicarea prevederilor pct. 4 şi ale anexei nr. 2 la Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 62 din 22 septembrie 2021, cu modificările ulterioare.
2.
Se instituie în perioada 22 ianuarie - 20 februarie 2022, la nivel naţional,
următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:
2.1. Se interzice accesul aparţinătorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţiile de plasament, cu excepţia însoţitorilor copiilor de până la 14 ani şi îngrijitorilor care însoţesc persoane cu dizabilităţi accentuate şi severe.
2.2. Entităţile publice şi private vor organiza regimul de muncă în următoarele
condiţii:
a) cu introducerea muncii la domiciliu, dacă specificul activităţii permite;
b) stabilirea activităţii în ture, iar componenţa grupurilor de persoane să fie fixă maxim posibil, dacă specificul activităţii permite. Evitarea interacţiunii membrilor din ture diferite;
c) la stabilirea programului de lucru conform pct. a) şi b) angajatorii vor acorda
prioritate angajaţilor care au în întreţinere copii minori;
d) şedinţele de lucru se vor desfăşura online, dacă specificul activităţii permite.
2.3. Accesul clienţilor care au atins vârsta majoratului în incinta tuturor spaţiilor
comerciale, spaţiilor de deservire şi/sau agrement de tip închis se permite doar în baza prezentării Certificatului COVID-19 personalului desemnat de către administrator în acest sens. Prin derogare de la această regulă, se permite accesul clienţilor fără prezentarea Certificatului COVID-19 în: unităţi de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, unităţi de comercializare a produselor pentru animale de companie, unităţi de comercializare a produselor de igienă, farmacii, unităţi de comercializare a produselor farmaceutice şi/sau articolelor medicale şi ortopedice, unităţi medicale şi de vaccinare, bănci şi subdiviziunile acestora, organizaţii de creditare nebancară,
furnizori de servicii poştale şi de curierat, furnizori de servicii comunale, asigurători, unităţi comerciale ale operatorilor de comunicaţii electronice şi agenţilor lor, case de schimb valutar, staţii de alimentare cu combustibil (staţii PECO), gări auto şi feroviare. Accesul în centrele comerciale este permis clienţilor doar în baza Certificatului COVID-19, cu excepţia cazului în care clientul merge către unităţile sus-menţionate, şi doar dacă este acces direct din stradă la respectivele unităţi sau sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele comerciale.
2.4. Vânzătorii şi lucrătorii unităţilor comerciale vor atenţiona clienţii despre
necesitatea respectării distanţei fizice de cel puţin 1 (unu) metru, cu excepţia membrilor unei familii sau a grupurilor de maximum 2 persoane.
2.5. Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea de deservire la
capacitate maximă în spaţiile exterioare, iar în cele interioare - cu utilizarea a cel mult 50% din numărul locurilor existente, cu obligaţia ca toţi clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Activitatea de deservire se va desfăşură în intervalul orelor 7.00 - 22.00, iar după orele 22.00 se permite comercializarea produselor alimentare la pachet, precum şi livrarea la domiciliu, cu excluderea posibilităţii de consumare a acestora în incinta/teritoriul unităţii.
2.6. Se sistează următoarele tipuri de activităţi : organizarea de evenimente private
(nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie; activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.
2.7. Centrele de sport/fitness îşi vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafeţe de cel puţin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligaţia ca toţi clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Se sistează antrenamentele de grup, cu excepţia antrenamentelor sportivilor de performanţă.
2.8. Evenimentele sportive vor fi organizate fără spectatori în interior sau cu
participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului exterior, cu obligaţia ca toţi spectatorii să prezinte la intrarea în spaţiul unde se desfăşoară activitatea certificatul COVID-19 personalului desemnat de către administrator în acest sens. Evenimentele sportive sub egida federaţiilor internaţionale de specialitate se vor desfăşura conform protocoalelor stabilite de acestea.
2.9. întrunirile ştiinţifice, conferinţele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente
profesionale similare cu prezenţă fizică se sistează şi se organizează în regim online.
2.10. Activităţile în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert se vor
desfăşura la capacitate de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligaţia ca toţi vizitatorii/clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19 personalului desemnat de către administrator în acest sens.
2.11. Accesul în incinta Aeroportului Internaţional Chişinău se permite doar pentru
călători, cu prezentarea tichetului de călătorie; accesul pentru însoţitori este interzis.
2.12. Instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi superior vor activa în regim
online. Universitatea de Stat de Medicină si Farmacie „Nicolae Testemitanu” va activa în regim mixt (online şi cu prezenţă fizică).
2.13. Prin certificat Covid-19 se înţelege oricare dintre următoarele documente:
a) certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare
(pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
b) concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada
cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 de zile de la data efectuării investigaţiei;
c) rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).
3.
In perioada 24 ianuarie - 4 februarie 2022, instituţiile de învăţământ general, cu
excepţia instituţiilor de educaţie timpurie, vor activa în regim online.
4.
In termen de 24 de ore de la publicarea prezentei hotărâri, comisiile teritoriale
extraordinare de sănătate publică se vor convoca şi vor institui măsurile de sănătate publică prevăzute în prezenta hotărâre.
5.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor elabora/reactualiza planul
instituţional de intervenţie şi de continuitate a procesului managerial şi ocupaţional, conform Ghidului prezentat în anexă.
6.
Persoanele fizice şi persoanele juridice care efectuează activităţi de transport
feroviar şi rutier de persoane în trafic local, urban, interurban, internaţional, precum şi activităţi conexe (gări auto/feroviare, staţii de testare auto etc.) vor asigura respectarea strictă a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 inclusiv asigurarea respectării măsurilor sanitare în unităţile de transport, precum aerisire, asigurare cu dezinfectanţi şi purtarea obligatorie a măştilor de protecţie pentru conducătorii auto, taxatori şi pasageri, pe parcursul călătoriei.
7.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, persoanele juridice, indiferent
de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare, vor promova vaccinarea angajaţilor contra COVID-19 ca cea mai eficientă metodă de protecţie şi stopare a răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi respectarea măsurilor de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiei COVID-19 valabile pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică.
8.
Autorităţile publice vor colabora cu mass-media pentru a informa publicul despre
necesitatea respectării prevederilor prezentei hotărâri şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
9.
Se solicită autorităţilor din domeniul ordinii publice şi organelor cu funcţii de
control să intensifice supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, în conformitate cu Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 63 din 8 octombrie 2021.
10.
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta
hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi serveşte drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravenţională a persoanelor fizice şi juridice.
11.
Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării pe site-ul web oficial al
Guvernului şi se aplică până la data de 20 februarie 2022.
Алла Немеренко  - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Coronavirus
Nemerenco face prognoze apocaliptice: Vom avea 10 mii de cazuri de infectare pe zi
Fluxul de știri
0