Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ceban confirmă: Va cere majorarea tarifului la gaz pentru consumatorii finali

© Sputnik / Mihai CarausГлава "Молдовагаз" Вадим Чебан
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Consumatorii finali ar putea achita pentru gazele naturale consumate în luna ianuarie un tarif mai mare.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat că va cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful la gaze pentru consumul din luna ianuarie. Pe canalul său de Telegram, Ceban scrie că, din cauza prețului de achiziție mare pentru luna ianuarie, Compania are pierderi enorme.

„Astăzi SA „Moldovagaz” cumpără gaze naturale de la furnizor cu 647 de dolari americani pentru mia de metri cubi, și le vinde consumatorilor (inclusiv industriali) cu 430 de dolari. Evident, formula pentru calcularea tarifului este mai complicată, dar esența situația este exprimată corect - compania este nevoită să lucreze în pierdere”, scrie Ceban.

Potrivit lui Ceban, pornind de la considerente strict comerciale, pentru depășirea problemei sunt necesare, de asemenea, soluții exclusiv comerciale. O astfel de soluție, afirmă Ceban este adresarea la autoritatea de reglementare (ANRE) cu rugămintea de revizuire a tarifului în corespundere cu prețul real al gazelor naturale de pe piață.
Amintim, în cadrul unei conferințe de presă de joi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat că, întrucât în primele 19 zile ale anului prețul la gaze pe piețele internaționale este în scădere, se așteaptă ca Moldovagaz să solicite un preț mai mic decât cel pe care l-a anunțat în data de 10 ianuarie.
În cazul în care tariful va fi majorat, consumatorii finali vor achita din 1 februarie prețuri mai mari pentru consumul de gaz pentru luna ianuarie a acestui an. În context, Spînu a precizat, că în funcție de cât va crește tariful la combustibilul albastru, vor crește și compensațiile pentru cetățeni oferite de Guvern.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Economie
Ultima oră: Moldovagaz va transfera astăzi banii către Gazprom - de unde ia milioanele
Fluxul de știri
0