Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Scopul principal al bandiților în Kazahstan a fost o lovitură de stat - MAE rus

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaClădirea Ministerului rus de Externe
Clădirea Ministerului rus de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Viceministrul rus de Externe Sîromolotov: de protestele pașnice din Kazahstan au profitate forțele interesate de acapararea prin violentă a puterii.
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. În Kazahstan, bandiții au întreprins un atac terorist hibrid, scopul fiind o lovitură de stat, a declarat viceministrul rus de externe Oleg Sîromolotov într-un interviu pentru RIA Novosti.
„Este evident că bandiții au întreprins un atac terorist hibrid, al cărui scop final a fost o lovitură de stat”, a spus el, comentând evenimentele din Kazahstan de la începutul lunii ianuarie.
„Principala forță a celor care s-au dedat la fărădelegi în Almatî au constituit-o oamenii proveniți din unele țări și regiuni”, a spus el, adăugând că „probabil este prematur să vorbim acum despre cei care au comandat dezordinile”.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaviceministrul rus de externe Oleg Sîromolotov
Олег Сыромолотов - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
viceministrul rus de externe Oleg Sîromolotov
„Deși sunt sigur că autoritățile competente ale Republicii Kazahstan se ocupă de această chestiune”, a spus diplomatul.

O provocare fără precedent pentru statalitatea Kazahstanului

În opinia lui Oleg Sîromolotov, de protestele pașnice din Kazahstan au profitat forțele interesate de acapararea prin violență a puterii.
„Kazahstanul s-a confruntat cu o provocare fără precedent pentru statalitatea, securitatea și suveranitatea sa”, a spus el.
"De protestele pașnice cu caracter social-economic au profitat forțele interesate de preluarea prin violență a puterii. Pentru aceasta, ele au avut nevoie de destabilizarea situației politice interne în Republica Kazahstan", a declarat diplomatul.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Putin: În Kazahstan au fost folosite tehnologiile Maidanului din Kiev
El a amintit că, potrivit organelor de drept din țară, la revolte au luat parte „persoane de peste hotare, precum și militanți care au acumulat experiență în țări străine și „puncte fierbinți”.

OTSC – un mecanism eficient de luptă cu teroriștii

OTSC a demonstrat în Kazahstan că este un mecanism eficient de contracarare a bandelor teroriste internaționale, a apreciat viceministrul rus de externe Oleg Sîromolotov în interviul acordat RIA Novosti.
El a subliniat că în contextul evenimentelor din Kazahstan este vorba de o ”agresiune a bandelor teroriste internaționale , care au avut o pregătire serioasă în străinătate”.
„Anume de aceea, Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC, în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, a decis pe 6 ianuarie să trimită forțele colective de menținere a păcii ale OTSC în Kazahstan, pentru o perioadă limitată de timp, în scopul stabilizării și normalizării situației din această țară. ”, a adăugat Sîromolotov.
„În cursul evenimentelor din Kazahstan, Organizația a demonstrat că este un mecanism eficient și solicitat de contracarare a unor astfel de amenințări”, a spus diplomatul.

Experiența OTSK în Kazahstan va fi analizată

Experiența OTSC în Kazahstan va fi analizată pentru a putea fi luate măsuri preventive în cazul încercărilor de repetare a unor „scenarii” similare în alte state ale Organizației, a menționat viceministrul de Externe Oleg Sîromolotov.
Protest în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Internațional
Care a fost principala țintă a teroriștilor din Kazahstan: Ce spune președintele Tokaev
„Împreună cu partenerii noștri kazahi și aliații din OTSC, vom analiza minuțios experiența acestei operațiuni de succes de menținere a păcii, inclusiv pentru luarea măsurilor preventive în cazul unor încercări de a repeta „scenarii” similare în alte state din zona de responsabilitate a OTSC" a declarat el.

Situația din Kazahstan

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ulterior, revoltele s-au extins în întreaga țară, inclusiv în Almatî, vechea capitală și cel mai mare oraș al țării: acolo au început jafurile și atacurile asupra instituțiilor de stat.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în întreaga țară până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune contrateroristă. Președintele Tokaev a dispus introducerea prețurilor reglementate de vânzare a combustibilului, a calificat ceea ce se întâmplă drept un act de agresiune externă și a apelat la partenerii din OTSC pentru ajutor.
Membrii organizației au expediat în țară forțe colective de menținere a păcii, care au fost responsabile de paza clădirilor administrative și diplomatice și au ajutat militarii locală să mențină ordinea legală. Joi, 13 ianuarie, autoritățile au anunțat despre finalizarea cu succes a misiunii OTSC și începutul retragerii trupelor de menținere a păcii.
În urma evenimentelor din ianuarie au fost inițiate 695 de dosare penale.
Задачи выполнены, пора домой: миротворцы ОДКБ уходят из Казахстана - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Video
Pacificatorii OTSC și-au îndeplinit misiunea și pleacă din Kazahstan
Fluxul de știri
0