Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Care a fost principala țintă a teroriștilor din Kazahstan: Ce spune președintele Tokaev

© AP Photo / Vladimir TretyakovProtest în Kazahstan
Protest în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Președintele kazah Tokaev a numit care a fost principalul scop al teroriștilor din Kazahstan.
Teroriştii din Kazahstan au urmărit să preia puterea în ţară, a declarat preşedintele Republicii, Kassym-Zhomart Tokaev, în cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC.
„S-a desfășurat o fază fierbinte și au intrat în acțiune grupuri de militanți înarmați, care au așteptat ordinul. Scopul principal a devenit evident - subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale, preluarea puterii. Vorbim de o tentativă de lovitură de stat", a spus el.

Situația din Kazahstan

Protestele din Kazahstan au început în primele zile ale anului 2022: locuitorii din Zhanaozen și Aktau s-au opus creșterii de două ori a prețului gazului lichefiat. Mai târziu, revoltele s-au extins și în alte localități, inclusiv în Almatî, vechea capitală și cel mai mare oraș al Republicii: acolo au început să opereze tâlhari, militanții au atacat instituțiile statului, au capturat arme.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în toată țara până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune de combatere a terorismului.
Potrivit ONU, aproximativ o mie de persoane au fost rănite în timpul protestelor. Conform informațiilor actualizate, 17 reprezentanți ai forțelor de ordine au fost uciși.
Kassym-Jomart Tokaev - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Internațional
Tokaev le-a mulțumit lui Putin și Lukașenko pentru ajutor
În dimineața zilei de 5 ianuarie, Tokaev a demis guvernul și a devenit șeful Consiliului de Securitate. La prima ședință a Consiliului de Securitate, el a descris situația ca subminare integrității statului și a spus că a apelat la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pentru ajutor.
OTSC a decis să trimită forțe colective de menținere a păcii în Kazahstan pentru a normaliza situația. Pe 7 ianuarie, Tokaev a anunțat că teroriștii, inclusiv cei sosiți din străinătate, au continuat să opună rezistență și el a promis că vor fi distruși toți cei care nu vor depune armele. În plus, președintele kazah a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Fluxul de știri
0