Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Pacificatorii OTSC și-au îndeplinit misiunea și pleacă din Kazahstan

Abonare
Urmăriți în videoclipul Sputnik cum misiunea de menținere a păcii a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă părăsește Kazahstanul.
Primele unități rusești de parașutiști din cadrul forțelor OTSC au fost retrase din Almatî în cursul zilei de ieri, iar astăzi și forțele de menținere a păcii din Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan au părăsit Kazahstanul.
Contingentele din Rusia, Belarus, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan au participat la operațiunea de menținere a păcii a OTSC în Kazahstan. Forțelor de menținere a păcii li s-a încredințat protejarea obiectivelor importante din punct de vedere strategic. Se știe că contingentul armean a păzit fabrica de cereale Aksai și stația de pompare Druzhba, iar forțele de menținere a păcii tadjice au păzit termocentrala Alma-Ata-1.
Joi, 13 ianuarie, a fost anunțată finalizarea cu succes a operațiunii, acum contingentul OTSC fiind retras din Kazahstan.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele ruse de menținere a păcii, împreună cu forțele de ordine din Kazahstan, au preluat controlul deplin asupra aeroportului Almatî. Forțele ruse de menținere a păcii au inclus unități ale Brigăzii 45 Forțe Speciale a Forțelor Aeropurtate, Diviziei 98 Aeropurtate și Brigăzii 31 Aeropurtate Separate, toate cu experiență de luptă. Comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse, generalul colonel Andrey Serdiukov, conduce acțiunile forțelor de menținere a păcii OTSC în Kazahstan.

Situația din Kazahstan

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ulterior, revoltele s-au extins în întreaga țară, inclusiv în Almatî, vechea capitală și cel mai mare oraș al țării: acolo au început jafurile și atacurile asupra instituțiilor de stat.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în întreaga țară până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune contrateroristă. Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 17 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși.
Fluxul de știri
0