Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Moldovagaz va cere majorarea tarifului la gaz în următoarele zile

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovagaz urmează să ceară majorarea tarifului la gazele naturale în următoarele zile.
CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Moldovagaz este în proces de calcul a noului tarif, iar în următoarele zile urmează să solicite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aprobarea acestuia. O precizare în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Pe data de 10 ianuarie am declarat că pentru prețul de achiziție de 647 de dolari per mia de metri cubi de gaz, cât constituie pentru luna ianuarie, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea fi de maxim 14,7 lei pentru un metru cub. Din câte cunosc, Moldovagaz finalizează procesul de calcul a tarifului și cred că în următoare zilele ar trebui să se decidă să meargă la ANRE”, a precizat Spînu.

Ministrul a mai spus că întrucât în primele 19 zile ale anului, prețul la gaz pe piețele internaționale este în scădere se așteaptă ca Moldovagaz să solicite un preț mai mic decât cel pe care l-a anunțat în data de 10 ianuarie, iar decizia o va lua ANRE.
În cazul în care tariful va fi majorat, consumatorii finali vor achita de la 1 februarie prețuri mai mari pentru consumul de gaz pentru luna ianuarie a acestui an. În context, Spînu a precizat că în funcție de cât va crește tariful la combustibilul albastru vor crește și compensațiile pentru cetățeni oferite de Guvern.
Заседание парламента Молдовы 22 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Politică
Ultima oră: Parlamentul se convoacă în ședință extraordinară

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ în sectorul energetic - Ce urmează
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Expert rus: Cât ar plăti Moldova pentru gaz fără reducerea Gazprom
Fluxul de știri
0