Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ în sectorul energetic - Ce urmează

© AP Photo / Aurel Obrejagaz, imagine simbol
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.
CHIȘINĂU 19 ian – Sputnik. Decizia a fost luată după ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a prezentat un raport în acest sens la ședința de azi a Comisiei pentru Situații Excepționale. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului și aprobat de cabinetul de miniștri. Acum, premierul Gavrilița urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență.
Se întâmplă după ce în această dimineață premierul Natalia Gavrilița a declarat că ieri compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care anunță intenția de a sista livrările de gaz, în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie. Prim-ministrul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu.
”Considerăm că este necesară instituirea stării de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile ținând cont că pe data de 20 a lunii viitoare ne-am putea confrunta cu o situație similară”, a declarat Andrei Spînu
Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a declarat că se va abține de la vot din motiv că foarte des se recurge la așa procedură. Ca răspuns premierul a declarat că:

”Nu vedem altă ieșire din situație decât declararea stării de urgență. Asta este situația cu criza gazelor naturale. Guvernul este obligat să intervină pentru a asigura cetățenii cu gaze naturale”, a menționat Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Gavrilița: Cerem instituirea stării de urgență - risc real de sistare a livrării gazului

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0