Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Celulele din corpul uman care au un rol protector în fața Omicron

© AFP 2024 / LIONEL BONAVENTUREOmicron
Omicron - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Abonare
Celulele T prezente în corpul uman joacă un rol protector în timpul unei infecții cu varianta Omicron a Covid și ajută la o rezistență mai bună la aceasta, indică omul de știință irlandez Luke O'Neill în articolul din The Conversation.
În ciuda răspândirii rapide a Omicron, oamenii de știință din diferite țări au subliniat că această nouă variantă pare mai puțin agresivă. Profesorul de biochimie la Școala de Biochimie si Imunologie din Trinity College din Dublin Luke O'Neill a explicat motivele pentru care Omicron ar provoca mai rar o formă severă, oferind detalii într-un articol publicat pe site-ul publicației online The Conversation.
Unul dintre motive constă în celulele T care sunt capabile să facă față acestei noi variante. Când SARS-CoV-2 infectează plămânii, apare forma severă, care implică simptome precum dificultăți de respirație, iar Omicronul pare mai puțin capabil să facă acest lucru, potrivit savantului.
„Există, totuși, un al doilea motiv pentru care Omicronul nu pare să provoace boli grave. O parte cheie a sistemului imunitar, celulele T, sunt capabile să se ocupe de Omicron”, spune Luke O'Neill.
Proteina cu spike de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 este o țintă cheie pentru anticorpi. Acestea se fixează pe proteina spike și o blochează, împiedicând-o să interacționeze cu celulele pe care virusul încearcă să le infecteze, oferindu-i protecție.
„Cu toate acestea, în cazul tulpinei Omicron, părțile spike pe care anticorpii le recunosc s-au schimbat și astfel anticorpii sunt mai puțin capabili să neutralizeze virusul”, detaliază cercetătorul irlandez.
Expert: Valul cinci de COVID-19 - Moldova ar putea lua în calcul o nouă Stare de Urgență - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Podcasturi
Expert: Valul cinci de COVID-19 - Moldova ar putea lua în calcul o nouă Stare de Urgență
Din acest motiv, celulele T pot recunoaște și elimina în continuare Omicronul.

Celulele T protectoare

Litera T de la denumirea celulelor provine de la timus, un organ situat în piept unde se maturizează. Modul lor de acțiune este diferit de cel al anticorpilor. Când o celulă este infectată cu un virus, ea ia o bucată de proteină spike din virus și o afișează pe suprafața sa. Este ca și cum celula infectată flutură un steag roșu pentru a spune că este infectată. Celulele T au senzori pentru acest steag pe propria lor suprafață. Se agață de celula infectată și o omoară.
„Metoda poate părea puțin extremă, dar este mai presus de toate extrem de eficientă. Pentru că prin uciderea celulei infectate, virusul este și eliminat, care, prin urmare, nu poate infecta din nou gazde noi. Este ca o explozie controlată. Acest proces permite, prin urmare, controlul virusul împiedicându-l să colonizeze și să deturneze tot mai multe celule”, scrie Luke O'Neill.

Un alt studiu care analizează celulele T

Anterior, cercetătorii de la Imperial College din Londra au dezvăluit deja că nivelurile ridicate de celule T generate de organism în cazul infectării cu coronavirusuri umane sunt capabile să protejeze împotriva Covid, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.
Тест на COVID-19 на фоне надписи Омикрон - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Tulpina Omicron a fost depistată în Republica Moldova
Nu toți oamenii, chiar și în absența vaccinării, contractă Covid după ce au fost expuși la SARS-CoV-2, nici pe departe. Oamenii de știință cred că există imunitate puternică a celulelor T, un fenomen care a avut loc atunci când au întâlnit alte coronavirusuri umane de lungă durată.

Răspândirea Omicronului

Mai mult de jumătate din populația europeană ar putea să fie infectată cu varianta Omicron a coronavirusului responsabil de Covid-19 în următoarele șase până la opt săptămâni, a avertizat marți, 11 ianuarie, Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătăți pentru Europa.
„În acest ritm, Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății prezice că peste 50% din populația Europei va fi infectată cu Omicron în decurs de șase până la opt săptămâni”, a spus dr. Hans Kluge în timpul unei conferințe de presă.
Omicron se răspândește rapid în întreaga lume, experții spunând că 40% din populația lumii va fi infectată în următoarele două luni, adaugă Luke O'Neill în articolul său.
Fluxul de știri
0