Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu vor mai încălzi garajul: Cum și-a propus Parlamentul să raționalizeze consumul de gaze

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Parlamentul vrea să raționalizeze consumul de gaze. Pentru asta, instituția a oprit căldura în garaj și în unele birouri.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Odată ce criza gazelor a devenit o problemă majoră în țara noastră, Secretariatul Parlamentului susține că întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul resurselor energetice și a reduce cheltuielile aferente.
Mai exact, a fost oprită căldură în garajul Legislativului și în unele birouri. Asta în contextul în care deputații și așa sunt în vacanță după încheierea sesiunii parlamentare de toamnă, iar instituția nu activează la capacitate maximă.
Astfel, Secretariatul Parlamentului afirmă că s-a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului, cu o suprafață totală de circa nouă mii de metri pătrați. Acest lucru va contribui la o economisire considerabilă a resurselor, susține Secretariatul.
„Instalațiile de încălzire a celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate și ajustate în permanență. În zilele de odihnă și de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet”, a precizat Secretariatul Legislativului.
Este de menționat că instalațiile alternative de asigurare cu agent termic sunt deconectate în zilele de odihnă și de sărbători, iar consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă, care alimentează clădirea de bază a instituției, este monitorizat continuu și ajustat în funcție de temperatura aerului de afară.
În context, Secretariatul a menționat că Parlamentul va continua să raționalizeze consumul resurselor energetice.
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Instituțiile publice vor trebui să reducă consumul de gaz și energie electrică
Amintim că miercuri, 12 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca nstituțiile publice din țară să întreprindă măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică. Totodată, acestea vor trebui să asculte și de recomandările Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
În cadrul ședinței Comisiei s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.
Compania Moldovagaz a anunțat că furnizorul de gaz nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.
Compania „Moldovagaz” a anunțat astăzi că a transferat în întregime către concernul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Societate
Exclusiv Sputnik: Cu cât va cere Moldovagaz să fie majorat tariful la gaz
Fluxul de știri
0