Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv Sputnik: Cu cât va cere Moldovagaz să fie majorat tariful la gaz

© Sputnik / Mihai CarausЗдание Молдовагаз
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Președintele Moldovagaz a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova cu cât va cere să fie majorat tariful la gaz.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Președintele Moldovagaz a declarat că în cazul în care prețul de achiziție a gazului se va menține la nivelul de peste 600 de dolari mia de metri cubi atunci întreprinderea va fi nevoită să ceară o majorare a tarifului până la 15 lei.
„Dacă se va menține acest preț, vom cere între 12-14 până la 15 lei creșterea tarifului”, a spus Vadim Ceban.
În prezent, tariful la gaz este de 10 lei și 17 bani.
Președintele Moldovagaz a precizat că în aceste momente nu există o altă soluție decât majorarea tarifului pentru a acoperi decalajul de casă care s-a creat în urma majorării cu aproape 200 de dolari a prețului de achiziție a gazelor naturale. Altfel, compania nu va putea efectua până în data de 20 plata în avans către Gazprom pentru consumul din luna curentă, așa cum este stipulat încă în 2007 în contractul încheiat cu concernul rus.
„Condițiile de plată nu s-au schimbat. Achităm o sumă curentă până la data de 20. Decalajul apare pentru că în ianuarie a crescut semnificativ prețul la gaz. Am estimat să fie 450 de dolari, dar prețul a crescut până la 646 de dolari. Noi avem încasări de la consumatori, dar oricum va fi un anumit deficit pentru a achita Gazpromului pe 20 ianuarie. Și această situație poate să apară permanent când prețurile cresc brusc. (...) Altă soluție decât să majorăm tarifele pentru a achita acest decalaj de casă noi nu avem”, a spus Vadim Ceban.
Pe 29 octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu 5 ani contractul anterior cu concernul rus. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Luni Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0