Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Instituțiile publice vor trebui să reducă consumul de gaz și energie electrică

© Sputnik / Mihai Carausgaz, imagine simbol
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca instituțiile publice să întreprinde măsuri pentru a reduce consumul de gaz.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Instituțiile publice din țară vor trebui să întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică. Totodată, acestea vor trebui să asculte și de recomandările Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Asta se arată în ultima decizie luată de Comisia pentru Situații Excepționale, după ce s-au întâlnit marți seara în ședință pentru a soluționa problema livrării gazelor naturale.
În cadrul ședinței a fost audiat raportul companiei Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. De asemenea, a fost audiat raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.
În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.
Compania Moldovagaz a anunțat că furnizorul de gaz nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.

Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către SA Moldovagaz.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Comisia pentru Situații Excepționale: Decizii importante privind creșterea prețului la gaz
Fluxul de știri
0