Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Primele unități rusești din cadrul forțelor OTSC au fost retrase din Almatî

© REUTERS / PAVEL MIKHEYEVMilitari ruși la ceremonia dedicată retragerii trupelor OTSC din Kazahstan
Militari ruși la ceremonia dedicată retragerii trupelor OTSC din Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Primele unități rusești de parașutiști din cadrul forțelor OTSC au fost retrase din Almatî.
CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik. Rusia a început retragerea unităților sale din Kazahstan, care se află acolo în cadrul misiunii OTSC, informează RIA Novosti.
„Primele unități de parașutiști ruși din componența forțelor colective de menținere a păcii ale OTSC în Republica Kazahstan au realizat încărcarea tehnicii și militarilor la bordul aeronavei militare de transport ale Forțelor Aerospațiale Ruse și au decolat de pe Aeroportul ”Almatî” către punctul de dislocare permanentă”, este menționat într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.
Este precizat că patru Il-76 vor transporta unitățile respective în regiunea Ivanov.

Situația din Kazahstan

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ulterior, revoltele s-au extins în întreaga țară, inclusiv în Almatî, vechea capitală și cel mai mare oraș al țării: acolo au început jafurile și atacurile asupra instituțiilor de stat.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în întreaga țară până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune contrateroristă. Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 17 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși.
Военнослужащий из состава российского контингента миротворческих сил ОДКБ в Казахстане - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Editoriale
Securității Kazahstanului i-a scăpat “Revoluția “orcilor” deloc întâmplător?
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a preluat, de asemenea, funcția de șef al Consiliului de Securitate. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a caracterizat situația din Kazahstan drept subminare a integrității statului și a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev a declarat pe 7 ianuarie că teroriștii, inclusiv cei sosiţi din străinătate, continuat să opună rezistență şi a promis să-i nimicească pe cei care nu vor depune armele. În afară de aceasta, președintele a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Pe 8 ianuarie, Tokaev a desfășurat o ședință a staff-ului operativ și a dispus să fie restabilite toate instalațiile și infrastructura care a avut de suferit în urma atacurilor teroriste.
Săptămâna aceasta, Tokayev a numit și un nou guvern condus de Alihan Smailov. Potrivit premierului, sarcina principală a Cabinetului va fi să scoată țara din criză.
Instalații de extracție a petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Analize și opinii
Expert: Care va fi impactul revoltelor din Kazahstan asupra pieței energetice din lume
Fluxul de știri
0