Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920
Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: Care va fi impactul revoltelor din Kazahstan asupra pieței energetice din lume

© Sputnik / Максим Богодвид / Trecere la banca de fotografiiInstalații de extracție a petrolului
Instalații de extracție a petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul Ion Munteanu a explicat pentru Sputnik Moldova cum va influența situația din Kazahstan piața energetică din lume.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Protestele violente care au izbucnit în Kazahstan nu au influențat deocamdată prețul la gazele naturale sau la petrol pe piața internațională. Nici Republica Moldova nu a avut de suferit în urma acestor proteste. Declarația a fost făcută de expertul în energetică Ion Munteanu pentru Sputnik Moldova.

”Pe piața internațională Kazahstanul are o pondere semnificativă în ceea ce privește exporturile. Dacă e să analizăm pe piața europeană ponderea petrolului (din Kazahstan - n.red.) care este consumat, constituie în jur la 7%”, spune Ion Munteanu.

Prin urmare, impactul evenimentelor din Kazahstan ar avea un efect moderat sau mic asupra prețului petrolului la nivel european.

”Kazahstanul este un producător mare de produse petroliere, de țiței. Totuși, din ceea ce consumă piața europeană volumul este nesemnificativ”, a precizat expertul.

Specialistul în energetică a făcut referire și la piața energetică mondială și a precizat cum va fi influențată de situația instabilă din Kazahstan. Ion Munteanu afirmă că cel mai mult ar putea fi influențate de această criză energetică țările care se află în apropiere de Kazahstan și importă petrol de acolo. În special ar putea fi afectată China, deoarece Kazahstanul are o pondere semnificativă în ceea ce privește exporturile de produse petroliere și gaze naturale în această țară.

”În China, spre exemplu, exporturile de produse petroliere și gaze naturale sunt destul de mari. Și, respectiv, ar putea avea impact asupra prețului către consumatorii din acele țări”, a spus Ion Munteanu.

Прибытие российских подразделений из состава миротворческих сил ОДКБ в Казахстан - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Internațional
Tokaev a spus când vor fi retrase trupele de menținere a păcii

Situația din Kazahstan

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ulterior, revoltele s-au extins în întreaga țară, inclusiv în Almatî, vechea capitală și cel mai mare oraș al țării: acolo au început jafurile și atacurile asupra instituțiilor de stat.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în întreaga țară până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune contrateroristă. Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 17 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a preluat, de asemenea, funcția de șef al Consiliului de Securitate. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a caracterizat situația din Kazahstan drept subminare a integrității statului și a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev a declarat pe 7 ianuarie că teroriștii, inclusiv cei sosiţi din străinătate, continuat să opună rezistență şi a promis să-i nimicească pe cei care nu vor depune armele. În afară de aceasta, președintele a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Pe 8 ianuarie, Tokaev a desfășurat o ședință a staff-ului operativ și a dispus să fie restabilite toate instalațiile și infrastructura care a avut de suferit în urma atacurilor teroriste.
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Internațional
Ce se întâmplă cu moldovenii din Kazahstan: Câți au avut de suferit
Fluxul de știri
0