Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Securității Kazahstanului i-a scăpat “Revoluția “orcilor” deloc întâmplător?

© Sputnik / Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaВоеннослужащий из состава российского контингента миротворческих сил ОДКБ в Казахстане
Военнослужащий из состава российского контингента миротворческих сил ОДКБ в Казахстане - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potențialul enorm al blocului militar al Kazahstanului s-a dovedit a fi pe dinafară în condițiile atacurilor teroriste de la începutul lunii ianuarie.
Principalele cauze și premise: colaborarea militară concomitentă în OTSC și NATO, reverența politică pentru ideile „Marelui Turan”, ignorarea celulelor locale (de nivel național și raional) de conspirație a jihadiștilor, cu experiență militară obținută în Afganistan, Irak și Siria.
Nivelul organizării, a logisticii și coordonarea operativă a protestatarilor probează implicarea mijloacelor externe și o mare probabilitate a implicării serviciilor speciale străine.
Dat fiind că motivul protestelor prezentat de mass-media occidentală este evident unul inventat, putem presupune o participare directă a americanilor și a aliaților lor apropiați în organizarea celui de-al doilea maidan la hotarele Rusiei – pentru a efectua presiuni suplimentare asupra Moscovei în ajunul negocierilor privind garanțiile de securitate de la Geneva.
Trebuie să remarcăm că prețurile la gaz pentru autovehicule oscilau ca și acum în Kazahstan între 0,11 – 0,16 dolari pentru un litru. Majorarea lor temporară chiar și de două ori a stabilit un preț de doar 0,36 dolari pentru un litru. Cui în afară de mujahedinii locali le este convenabilă o astfel de provocare?
Pe 7 ianuarie publicația americană Breaking Defense și-a anunțat cititorul cu multă bucurie despre “coșmarul lui Putin”: “Revolta din Kazahstan aduce o nouă schimbare în planurile Rusiei față de Ucraina… Noul element haotic, care ar putea determina Rusia să renunțe la orice plan de intervenție militară în Ucraina, ca să reușească să depășească încă o criză”.
Probabil “viteza și cruzimea protestelor” se explică prin faptul că Republica Kazahstan dobândește 40 la sută din cantitățile de uraniu obținute în întreaga lume, iar SUA au investit în industria extractivă a Kazahstanului sume enorme. În contextul cu recentele înfrângeri catastrofale ale SUA și NATO în Afganistan, această este o situație inacceptabilă pentru “exclusivismul american”.
Iată că și Al Jazira remarcă că Kazahstanul trebuie să devină al doilea front împotriva Rusiei pe lângă Ucraina, dar iată că acum iese de sub influența americană.
Прибытие российских подразделений из состава миротворческих сил ОДКБ в Казахстан - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Internațional
Tokaev a spus când vor fi retrase trupele de menținere a păcii

Eșec pe mai multe direcții

Evenimentele dramatice din ultimele șapte zile au fost reflectate amănunțit de mass-media. Luni, în Alma-Atî, potrivit Comitetului de Securitate Națională, au fost destructurate două celule extremiste, membrii cărora (cetățeni ai Kazahstanului și străini) au participat activ la dezordinile în masă în Alma-Atî, în perioada 4-8 ianuarie.
În cadrul perchezițiilor, au fost găsite arme, grenate, cartușe și literatură religioasă. Investigația operativă pe acest caz continuă.
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunțat la ședința din 10 ianuarie a OTSC că în timpul dezordinilor rebelii i-au decapitat pe doi militari. Bineînțeles că faci acest lucru nu este deloc simplu, necesită multă experiență și o pregătire psihologică în detașamentele jihadiștilor în zona acțiunilor militare.
Anterior s-a anunțat că “protestatarii” au ocupat Aeroportul Internațional Alma-Atî și chiar câteva aeronave, dar și că au luat cu asalt secții de poliție, Comitetul de Securitate a Republicii Kazahstan, Academia Trupelor de Grăniceri și sediul administrației orașului. Gradul de ferocitate este izbitor. Nu seamănă cu o improvizație pașnică a celor defavorizați. “Revoluționarilor profesionali” li s-a plătit bine pentru pogromurile organizate.
Specialiștii Comitetului Național de Securitate și ai poliției au ratat o etapă importantă ca vreme și spațiu al pregătirilor în condiții de ilegalitate a teroriștilor (potrivit tezelor lui Tokaev). Subdiviziunile armate cu o trupă totală de 135 de mii săbii nu s-au ridicat în apărarea populației pe 2 sau 3 ianuarie, adică imediat după de au început dezordinile, pogromurile și jafurile. Desigur armata nu este poliția, dar este cel mai important apărător al poporului.
Detașamentele kazahe de reacție rapidă practic au cedat pogromiștilor oraș după oraș. Cele mai bine pregătite subdiviziuni ale trupelor aeropurtate au intrat în luptă cu teroriștii doar în data de 4 ianuarie. Regimul de situație excepțională a fost institut în Kazahstan din data de 5 ianuarie. Operațiunea antitero a început în data de 7 ianuarie.
Trupa Gărzii Naționale (care numără în jur de 40 de mii de oameni) este nefuncțională din 27 decembrie până astăzi, deși anterior Agenția de Știri KazInform spunea că aceasta este tânără, dar car le poate face concurență cu demnitate celebrelor trupe de desant aerian sau de pușcași marini.
Nu este foarte clară dislocarea la începutul lui ianuarie a celor 30 de mii de angajați ai Comitetului de Securitate Națională al Kazahstanului și a Serviciului de Pază al Președintelui, dar și a celor 140 de mii de luptători ai Trupelor Interne.
Bugetul de apărare pe trei ani (2020 – 2022), potrivit informațiilor Ministerului Apărării al Republicii Kazahstan, constituie în total 2,55 miliarde de dolari, asigură pe deplin necesitățile pentru acest scop. Atunci cum poate fi explicată criza din sistemul național de securitate?
Ofițerii pentru armată și pentru alte structuri de forță ale Republicii Kazahstan au fost pregătiți ani la rând în Rusia și în țările NATO concomitent, adică pe mai multe direcții. Așa cum autorul acestor rânduri deja a remarcat în octombrie 2021, (), acest sistem de educație militară conduce inevitabil la o tactică diferită, necoordonată între cartierele generale și pe câmpul de luptă.
Este greu să-ți imaginezi cu conlucrează ofițerii kazahi care s-au instruit în patru școli diferite – rusești, italienești, turcești și americane.
Luptătorii detașamentului de reacție rapidă Leii (Arîstan – în kazahă) și-au făcut stagiu în SUA la FBI și CIA, în Yamam - o subdiviziune cu destinație specială a poliției israeliene, în englezescul SAS (Serviciul Special de Desant Aerian) și în GHA-9 (unitatea de forțe speciale a poliției federale germane).
Cine știe ce planuri pot să apară în capurile șefilor militari pe fondalul unei “revoluții colorate”, „polenizați”, mai întâi, cu ideile democrației americane sau cele ale Marelui Turan.
După cum sa dovedit la începutul lunii ianuarie 2022, cooperarea multi-vectorală militară și militaro-tehnică a Kazahstanului cu NATO și, în paralel, cu OTSC nu constituie doar o sursă de contradicții conceptuale tehnologice, ci o problemă reală și evidentă de securitate națională.
Din fericire pentru poporul Republicii Kazahstan, președintele Tokaev, într-o situație dificilă, a luat rapid singura decizie corectă - a apelat la OTSC pentru ajutor. Și a tăiat totul ce era de prisos în agențiile guvernamentale, inclusiv conducerea Comitetului Securității Naționale.
Protest în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Internațional
Care a fost principala țintă a teroriștilor din Kazahstan: Ce spune președintele Tokaev

Misiunea de menținere a păcii a OTSC și Rusiei

La o ședință extraordinară a Consiliului OTSC din 10 ianuarie, președintele rus Vladimir Putin a menționat următoarele:
atacul asupra Kazahstanului a fost un act de agresiune, iar tehnologiile Maidan de „revoluții colorate” au fost folosite în această țară;
Kazahstanul se confruntă cu o amenințare la adresa statalității sale, aceasta nu este prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior – situație care le vizează pe toate țările OTSC;
aliații din OTSC au reușit să reacționeze rapid și să prevină degradarea situației din Kazahstan;
Menținerii păcii din cele cinci țări CSTO au intrat pe teritoriul Kazahstanului în conformitate cu Tratatul de securitate colectivă și vor rămâne în republică până la normalizarea situației, adică nu pentru mult timp;
trupele de menține a păcii din cele cinci țări OTSC au intrat pe teritoriul Kazahstanului în conformitate cu Tratatul de Securitate Colectivă și vor rămâne în această țară până la normalizarea situației, adică nu pentru mult timp;
președintele Tokaev a reușit să unească societatea și agențiile de aplicare a legii pentru a respinge militanții, situația din Kazahstan se stabilizează.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Putin: În Kazahstan au fost folosite tehnologiile Maidanului din Kiev
Cel mai înalt nivel de amenințare teroristă a fost introdus în sudul Kazahstanului. Încă mai au loc schimburile de focuri cu teroriști în apropiere de Alma-Atî, dar rezultatul „revoluției ”orcilor” este deja decis.
Aproape 8000 de oameni au fost reținuți în Kazahstan pentru participarea la dezordini. Zeci de militanți care au fost arestați dețin cetățenie străină.
Unitățile forțelor colective de menținere a păcii sunt desfășurate în orașele Nur-Sultan, Alma-Atî și regiunea Almatî. Forțele de menținere a păcii OTSC nu participă la ostilități, sarcina lor principală este să protejeze obiectivele strategice.
De exemplu, parașutiștii ruși asigură paza cosmodromului Baikonur, pe care Rusia l-a închiriat până în 2050.
Militarii Republicii Belarus din brigada 103 Vitebsk pentru operațiuni speciale păzesc arsenalul de muniții de la Kapshagai și aerodromul Jetîgen, care sunt situate la 40 km, respectiv 60 km de Almatî.
Pentru OTSC criza din Kazahstan a devenit primul serios la eficacității și eficienței pe timp de luptă, iar rezultatele preliminare ale răspunsului operațional vorbesc de la sine.
Potrivit președintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, țara a trecut prin cea mai grea criză din întreaga istorie a independenței sale de 30 de ani, deoarece căderea orașului Alta-Atî ar fi deschis calea militanților să cucerească sudul și apoi întreagă țară.
Totuși, povestea nu se termină aici, toate statele membre OTSC trebuie să tragă concluziile corecte din „revoluția orcilor” care a eșuat în Kazahstan.
„Partenerii” occidentali au înțeles multe observând eficiența contingentului de menținere a păcii în acțiune. Rusia și alte țări OTSC rămân principalii garanți ai păcii în spațiul post-sovietic.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Putin: Nu trebuie să admitem implementarea scenariului revoluțiilor colorate
Fluxul de știri
0