Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ce se întâmplă cu moldovenii din Kazahstan: Câți au avut de suferit

© Sputnik / Жанна Етекбаева / Accesați arhiva multimediaСитуация в Казахстане на фоне протестов
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face apel către cetățenii moldoveni din Kazahstan.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. La moment nu există rapoarte despre cetățeni moldoveni afectați de evenimentele din Kazahstan. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmărește cu atenție evoluțiile din Republica Kazahstan. MAEIE a reacționat prompt și a constituit un număr de urgență disponibil 24/24 pe lângă Ambasada Republicii Moldova la Moscova acreditată prin cumul pentru Kazahstan”, a precizat Daniel Vodă.

Vodă a menționat că MAEIE este pregătit să acorde asistență consulară și reiterează îndemnul pentru cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență să contacteze autoritățile la numărul de telefon de urgență constituit.
Amintim, protestele în masă din Kazahstan au izbucnit în primele zile ale lui 2022, cauza fiind majorarea de două ori a prețului la gazul petrolier lichefiat, folosit la alimentarea autovehiculelor. Manifestațiile au început în orașele Janaozena și Aktau, după care s-au extins și în alte localități. În urma confruntărilor cu forțele armate, au murit oameni din ambele tabere.
În data de 5 ianuarie Tokaev a demis guvernul și micșorat prețurile la carburanți, dar protestele au continuat. De asemenea, el a preluat conducerea Consiliului de Securitate, iar la prima ședință a acestuia a declarat că ceea ce se întâmplă în Kazahstan constituie o amenințare la adresa integrității țării.
În data de 7 ianuarie, Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că teroriștii, inclusiv cei veniți de peste hotare, continuă rezistența armată și a promis să-i distrugă pe toți cei care refuză să depună armele. Totodată el a menționat că toate revendicările cetățenilor exprimate în formă pașnică au fost auzite de autorități.
Până în data de 19 ianuarie, pe tot teritoriul țării, este în vigoare regimul de situație excepțională.
Прибытие российских подразделений из состава миротворческих сил ОДКБ в Казахстан - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Internațional
Tokaev a spus când vor fi retrase trupele de menținere a păcii
Fluxul de știri
0