Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tokaev a spus când vor fi retrase trupele de menținere a păcii

© Пресс-служба Минобороны РФ / Accesați arhiva multimediaПрибытие российских подразделений из состава миротворческих сил ОДКБ в Казахстан
Прибытие российских подразделений из состава миротворческих сил ОДКБ в Казахстан - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Președintele Kazahstanului Tokaev a spus când vor fi retrase trupele de menținere a păcii ale OTSC din țara sa.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunțat că retragerea etapizată din țara sa a trupelor de menținere a păcii ale OTSC va începe în două zile, transmite RIA Novosti.
Misiunea de bază a trupelor de menținere a păcii a OTSC a fost îndeplinită cu succes și peste două zile va începe retragerea etapizată a contingentului comun de menținere a păcii a OTSC. Procesul va dura nu mai mult de 10 zile, a declarat Tokaev vorbind în fața deputaților Parlamentului.
Săptămâna trecută președintele Kazahstanului s-a adresat Organizației Tratatului de Securitate Colectivă cerând ajutor după ce protestele din țara sa au degenerat în dezordini și confruntări violente cu forțele de ordine.
Aliații (din cadrul OTSC) au trimis în Kazahstan trupe de menținere a păcii, care au avut drept sarcină paza instituțiilor de stat, a obiectivelor militare și economice importante.
Protestele în masă au izbucnit în primele zile ale lui 2022, cauza fiind majorarea de două ori a prețului la gazul petrolier lichefiat, folosit la alimentarea autovehiculelor. Manifestațiile au început în orașele Janaozena și Aktau, după care s-au extins și în alte localități. În urma confruntărilor cu forțele armate, au murit oameni din ambele tabere.
În data de 5 ianuarie Tokaev a demis guvernul și micșorat prețurile la carburanți, dar protestele au continuat. De asemenea, el a preluat conducerea Consiliului de Securitate, iar la prima ședință a acestuia a declarat că ceea ce se întâmplă în Kazahstan constituie o amenințare la adresa integrității țării.
În data de 7 ianuarie, Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat că teroriștii, inclusiv cei veniți de peste hotare, continuă rezistența armată și a promis să-i distrugă pe toți cei care refuză să depună armele. Totodată el a menționat că toate revendicările cetățenilor exprimate în formă pașnică au fost auzite de autorități.
Până în data de 19 ianuarie, pe tot teritoriul țării, este în vigoare regimul de situație excepțională.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Putin: În Kazahstan au fost folosite tehnologiile Maidanului din Kiev
Fluxul de știri
0