Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Termenul de plată a facturilor la gaz pentru luna curentă ar putea fi extins

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit marți în ședință a adoptat un șir de decizii pentru soluționarea problemei livrării gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Moldovagaz urmează să discute în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor la gaz până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Totodată, compania va continua să negocieze cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial. Asta pentru că Moldovagaz nu dispune de suficienți bani pentru a efectua plata în avans.
Moldovagaz trebuie să achite integral către Gazprom consumul pentru luna decembrie și în avans 50 la sută pentru consumul din luna aceasta până la data de 20 ianuarie.
Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că 63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari.
"Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a spus Andrei Spînu.
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Instituțiile publice vor trebui să reducă consumul de gaz și energie electrică
Amintim că în cadrul ședinței Comisia pentru Situații Excepționale a fost audiat raportul companiei Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. De asemenea, a fost audiat raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.
În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.
Compania Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.
Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către compania Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Comisia pentru Situații Excepționale: Decizii importante privind creșterea prețului la gaz
Fluxul de știri
0