Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisia pentru Situații Excepționale: Decizii importante privind creșterea prețului la gaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit marți de urgență în ședință a adoptat un șir de decizii pentru soluționarea problemei livrării gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Situația pe piața gazelor naturale și riscurile pentru consumatorii din Republica Moldova au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată în seara zilei de 11 ianuarie 2022.
În cadrul ședinței a fost audiat raportul companiei Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. De asemenea, a fost audiat raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.
În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.
Compania Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale.
Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către compania Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat.

Decizii aprobate de CSE:

1.
Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;
2.
SA Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022;
3.
SA Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial și va informa în mod oficial membrii CSE despre răspunsul băncilor;
4.
Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente;
5.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.
6.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa periodic membrii CSE despre evoluția situației.
Comisia Situații Excepționale se va întruni în ședințe repetate pentru a evalua situația pe piața gazelor naturale și, în funcție de necesități, va adopta decizii noi în vederea evitării unor riscuri majore pentru consumatori.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Societate
Moldovagaz nu are destui bani pentru plata în avans către Gazprom: Ar putea lua un credit
Fluxul de știri
0