Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Nemerenco: Peste 4 500 de paturi sunt pregătite pentru un nou val pandemic

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Ministrul Sănătății informează despre pregătirile sistemului de sănătate pentru un nou val pandemic.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Peste 4 500 de paturi pentru persoanele infectate cu COVID-19 sunt pregătite în cazul în care un nou val pandemic va afecta Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui briefing de presă.
Ministrul spune că autoritățile au pregătit trei scenarii în funcție de evoluția pandemiei și de codurile care vor fi instituite.
Decizia autorităților vine după ce în ultimele zile s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus.
„Incidența în ultimele șapte zile a constituit o creștere cu 77 % comparativ cu săptămâna precedentă. Ieri am trecut de o mie de cazuri noi de infectare. O astfel de cifră s-a înregistrat ultima dată pe 12 noiembrie. Din acea dată am mers în descreștere până ieri”, a declarat Ala Nemerenco.
Nemerenco spune că a crescut cu 50% și numărul infectărilor în rândul copiilor, precum a crescut și numărul cazurilor de decese și a cazurilor grave.
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Coronavirus
Se așteaptă noi restricții: Comisia de Sănătate Publică se va întruni în ședință
Ce ține de varianta Omicron depistată și la noi, Nemerenco spune că această tulpină nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare și este sporadică.
„Dar probabil, în următoarele două-trei săptămâni situația va fi cu totul alta”, a precizat ministrul Sănătății.
În context, autoritățile au decis să pregătească un plan cu trei scenarii care va include treptat spitalele și diverse departamente din spitale în funcție de codul care va fi instituit. În prezent, la nivel național sunt reactivate 1 200 de paturi de spital, dintre care 215 sunt la terapie intensivă. În această dimineață erau ocupate 1 011 paturi, dintre care 142 de pacienți sunt la terapie intensivă.
Pentru un eventual cod roșu, autoritățile spun că au pregătit 4 625 de paturi dintre care 412 pentru terapie intensivă.

„În cazul unei situații care ar putea pune presiune multă pe sistemul spitalicesc vă informez că avem un fond de paturi suficient. La fel, avem pregătite și peste 500 de paturi la reanimare”, a spus Nemerenco.

Ce ține de centrul COVID-19 de la Moldexpo, Nemerenco spune că acesta este conservat. Doar la centrul de triere ajung pacienți care sunt ulterior transportați în cadrul instituțiilor spitalicești. Nemerenco spune că acest centru va fi reactivat doar prin decizia Ministerului Sănătății și doar dacă instituțiile spitalicești nu vor mai face față.
Тест на COVID-19 на фоне надписи Омикрон - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Tulpina Omicron a fost depistată în Republica Moldova
Fluxul de știri
0